Използването на климатик в жегата е неизбежно, но тези битови уреди могат да станат причина за много проблеми със здравето. Лекари препоръчват климатиците да се ползват с повишено внимание и да се спазват определени правила. Според медиците макар климатиците да помагат на хората да преживяват по-леко жегите (преди всичко това са страдащите от сърдечносъдови заболявания), тяхното използване е свързано с появата на други болести. Експертът пулмолог Олга Парфьонова обяснява, че този риск възниква поради високата разлика между температурата навън и в помещението, охлаждано от климатик. „Работещите климатици провокират летен взрив от остри пневмонии, синузити, тонзилити и цистити”, казва лекарката. Освен това разликата в температурата води до появата и на херпес от простуда на устните.

Друга опасност от насочения поток хладен въздух са неблагоприятните процеси, свързани с неврологични нарушения, остри мускулни спазми, поради които се появяват ограничения в подвижността и болки. Много опасни са климатиците в обществените сгради. Недобре проектирани или лошо поддържани системи за вентилация в големите офис сгради и търговски центрове може да станат причина за заразяване с Legionella pneumophila, предизвикваща т.нар. болест на легионерите, смъртността при която достига 20%. Заразяването става при вдишването на водните пари, изпускани от климатика. Особено чувствителни към вредната бактерия са възрастните хора.
Специалистите напомнят, че климатиците изискват постоянно обслужване и чистене на въздушните филтри. При домашните системи е важно и човек да не се намира продължително време непосредствено под потока хладен въздух. „Не бива да се допуска охлаждане на помещението по-малко от 18 градуса. Най-добре е да включите климатика и да излезете навън, докато то се охлади. После влезте и изключете климатика. Когато помещението се нагрее отново – повторете процедурата”, съветва д-р Парфьонова.Григор Димитров пред спиране на тениса, ето каква страшна болест покосила ракета №1 на БългарияГригор Димитров е имал тежко заболяване, заради което едва не се е отказал от тениса. Това разкриха …Apr 24 2018bulmedia.net

И още:
Използвайте подходяща и разумна температура за охлаждане. Важно е температурата, която избирате за охлаждане на помещението, да е разумна и адекватна спрямо тази навън. Ако извън дома ви градусите са 30 +, няма да се отървете от жегите по-бързо, нагласявайки вътрешните на 18-19. Само излишно ще натоварите климатика си, а и почти сигурно ще се снабдите с настинка, плексит или и двете заедно посред лято. Температура в порядъка от 22-25 градуса е напълно достатъчна, за да се чувствате комфортно. Внимавайте, защото може да се сдобиете с възпаление или главоболие. С цел по-лесно да понесат високите температури, мнозина се възползват от предимствата на климатиците. Въпреки че те са от голяма помощ, ако същите не се използват правилно, те могат да навредят на човешкото здраве, пише Блиц. Целта на монтажа на климатици в помещенията е да се създадат приятни условия на живот и труд. Но тяхното използване може да има негативни последици, които лесно могат да се избегнат, ако се придържате към основните правила. В противен случай, може да приключите при лекар с някои от симптомите, които се проявяват като хронично възпаление на синусите, силно главоболие или схванати мускулите.

Затова ви предлагаме няколко основни правила за използване на климатиците:
1. Разликата между външната и вътрешната температура не трябва да бъде прекалено голяма, т.е. не трябва да бъде по-голяма от 7 до 10 градуса. В противен случай организмът не може да се адаптира към промяната, когато излезе от стаята, затова се стига до шок, който влияе отрицателно върху здравето. Продължителното излагане на студ влияе и върху работата на метаболизма. Кръвообращението се забавя, така че затова и всички други дейности в мускулите, сухожилията и нерви протичат по-бавно.
2. Здравословните начини за пребиваване в една стая е първо тя да се разхлади, а след това да се изключи климатика. Също така, преди да се излагате на външната температура, първо позволете на организма няколко минути да свикне без климатик.
Обърнете специално внимание към най-младите, тъй като при тях климатизираните помещения могат да доведат до възпаление на ушите.
3. Поддържането и почистването на климатиците е от голямо значение. Филтърът през който излиза охладен въздух трябва да се почиства поне веднъж годишно, тъй като влажната и мръсна подложка е идеална за развитие на вредни микроорганизми, някои от които могат да предизвикат и възпаление на белите дробове. В сезона на използване на климатиците, препоръчително е да се дезинфекцират с подходящо средство.
4. Климатиците никога не трябва да духат директно във Вас. Също така, устройството трябва да бъде поставено там, където нищо няма да пречи на въздушния поток.
5. Обърнете внимание на това колко топлина влиза през прозорците през деня с цел икономично да харчите ток. Това е много важно, тъй като климатикът се „бори“ с топлия въздух, така че работи по-силно и следователно харчи повече ток. В зависимост от силата на слънцето, отваряйте и затваряйте прозорците с цел по-малко топлина да влезе в стаята. С това ще улесните работата на климатика и ще удължите неговия срок на годност, като същевременно и ще спестите ток, а с това и пари. Климатик и нагряващи уреди като телевизор, компютър, музикални уредби и други подобни не трябва да стоят прекалено близо едни до други. Уверете се, че има достатъчно разстояние между тях, за да им осигурите дълъг живот и вярна служба в дома ви.
Източник: petel.bgЕто къде се намира Църквата на чудесата. Тя лекува зависимости, психически проблеми и неизличими болестиЦърквата на чудесата се намира в Мелник – най-малкия български град, известен повече с хубавото вино…Apr 8 2018bulmedia.net

Коментари