Шефът на американския Център за изучаване на съня при Калифорнийския университет Бъркли, Матю Уолкър е уверен, че сред населението на цялата планета се наблюдава истинска епидемия от недоспиване.

Този дефицит от нощен отдих заплашва с възникването на различни болести и преждевременна смърт. Доказано е, че човес не си доспива, ако продължителността на съня му е по-малко от 7 часа. При подобен режим рязко се повишава риска от затлъстяване, исхемичен инсулт, психични отклонения, захарен диабет, злокачествени тумори на простата и гърдите, рак на червата.
Друго изследване показа, че хроничното недоспиване води до натрупването в главния мозък на бета-амилоидни белтъчини, които са основната причина за болестта на Алцхаймер.

Пример за пагубното влияние на неправилния режим на сън може да се намерят в биографиите на световноизвестни политици – 40-ият президент на САЩ Роналд Рейгън и министър председателят на Великобритания Маргарет Тачър. Заради напрегнатия си работен график и пределното посвещаване на кариерата те са отделяли на съня неприемливо малко внимание, което впоследствие и причинило развитието на старческо слабоумие.

Не по-малко важное е изследването на експерти от СЗО, които доказаха, че количеството на клетките в организма, които трябва да се борят и унищожават раковите клетки, пада до 70%, ако човек отделя за нощен отдих едва 4-5 часа.

Матю Уолкър отбелязва, че на фона на тези изследвания нито правителствата на страните, нито органите за здравеопазване отделят внимание за информираността на населението за ползата и важността на здравия сън. „Къде са плакатите, агитиращи за сън? Къде сте виждали доктор, който настойчиво да ви съветва да спите повече. Сънят трябва да стане приоритет!”, убеден е докторът.

Ето защо е било проведено специално проучване, което да установи кои са основните фактори и идеални условия за здрав сън.
Сътрудници на компанията eve Sleep за производство на матраци са анкетирали 2000 британци. Специалистите са установили, че: най-добре е да се ляга за сън в 22:39, пише The Daily Mail. 

За здрав сън температурата в стаята трябва да е 16 градуса, помещението да е тъмно, чисто и с бели стени, а чаршафите да са сменяни скоро. Оптимални условия в леглото осигуряват две възглавници и пижама. Смартфонът трябва да бъде прибран 37 минути преди заспиване, но това то правят само два трети от анкетираните.
 
Повечето хора признаха, че спят по-добре, ако партньорът им не е с тях в леглото. По-склонни да изхвърлят половинката си от семейното ложе в името на съня, са жените. 40 процента заспиват само ако стаята е съвсем тъмна, а една четвърт държат и на пълната тишина.
Много хора обичат да четат преди заспиване. Една трета от анкетираните предпочитат изданията на хартия. Те са три пъти повече от почитателите на електронните книги. Повечето британци спят на дясната си страна, със свити крака. По гръб спят само 5%.

Всеки пети мисли, че сексът е най-добрата гаранция за здрав сън. Идеалната продължителност на съня, според повечето анкетирани, е осем часа. Всеки четвърти обаче не може дори да си спомни кога е спал толкова много.

Една четвърт обвиняват за неспокойната нощ прекалено топлата стая, а една трета – хъркането на партньора. Половината анкетирани признават, че след неспокоен сън са по-раздразнителни, а 25 процента – че в такива дни ядат повече вредна храна./ Zdrave.to

Източник: Zdrave.to

Коментари