колко е необходимо да спим

Една трета от живота ни преминава в сън. Това е периодът, в който човек може да се отпусне напълно и да се запаси с енергия.

Доказано е, че ако не спи две седмици, човек ще умре поради структурна промяна във функционирането на тялото.

При липса на сън физиологичната регулация се нарушава, човек става психически нестабилен и дори започва да страда от халюцинации.

Тоест нашето психологическо и физическо благополучие пряко зависи от продължителността и качеството на съня.

Експертите смятат, че средно човек трябва да спи поне 8 часа на ден, а най-важното е, че сънят трябва да е непрекъснат. Този показател обаче е много осреднен. Нека да разгледаме колко човек трябва да спи, в зависимост от възрастта.

Проучването, довело до тези заключения, е проведено от учени от САЩ. Група от 18 специалисти са работили върху изследването: Физиолози, невропатолози, анатоми, геронтолози, педиатри и др.

Важно е да се отбележи, че това е първият път, в който специфичните за възрастта препоръки за продължителността на съня са разработени въз основа на научната литература.

Сънят е защитна функция на тялото, когато се нуждае от възстановяване. Здравословният сън възстановява нервните влакна, нормализира дейността на нервната и сърдечно-съдовата система, подобрява паметта и вниманието.

Както се вижда от таблиците, с възрастта човек се нуждае от все по-малко време, за да възстанови силите си. Децата обаче трябва да спят много.

 

Източник: Zdrave.to

Коментари