Светило в руската генетика

Алексей Москальов ръководи лабораторията по генетика на стареенето и продължителността на живота в Московския физико-технически институт. Роден е на 5 ноември 1976 г. Доктор на биологическите науки, завеждащ катедра “Екология” на Държавния университет в Сиктивкар.

Още от Здраве

Автор е на повече от 80 научни статии и книги в областта на генетиката и стареенето. Неговите изследвания са в областта на генната терапия – работи върху изменената ДНК, от която се състоят хромозомите. Става дума за внасянето в организма на човека на променена ДНК, с която могат да бъдат постигнати определени позитивни резултати – победа над определени болести или спиране процеса на стареене. Тези гени могат да бъдат внасяни в организма през кожата – с инжекции или мазила. Според експертите появата на подобни лекарства за масова употреба може да се очаква до 5-10 години.

Алексей Москальов издаде книгата “120 лет жизни – только начало. Как победить старение?”, която вече се продава в Русия. Той дава практически съвети на хората как да доживеят 120-годишна възраст. По тази тема той разсъждава на страниците на в. “Комсомольская правда”.

– Защо смятате, че стареенето може да бъде победено? Това не е ли естествен процес, измислен от самата природа?
– Един от най-разпространените митове, на които човечеството робува, е, че стареенето и смъртта са предопределени в нашите гени. Истината е, че за еволюцията е важно организмът да стигне полова зрелост и да произведе потомство. След като това се случи, започва така нареченият постгаранционен период на живота. На природата й е все едно колко ще преживеят родителите, след като са създали потомство. Затова от гледна точка на еволюцията няма никакви прегради за значително продължение на живота.

– Повечето хора смятат, че да живееш до 100 в добра кондиция си е чиста фантастика?
– Експериментите показват, че с доста прости намеси в работата на гените може чувствително да бъде продължен човешкият живот. Изследователите вече успяха да продължат живота на лабораторните червеи нематоди 10 пъти, на плодовите мухи – два пъти, на мишките – 1,7 пъти. А има и други технологии. Например клетъчната терапия и създаването на изкуствени органи, които да заменят естествените, износените.

– Ще доживеем ли да видим в ръцете си таблетката против стареене?
– Вече се знае, че някои лекарства, които се предписват за определени болести, забавят стареенето. Естествено, нужни са сериозни клинични изследвания и изпитания върху животни и хора. Те вече се правят. Написах книга за стареенето, за да може всеки човек индивидуално да работи срещу собственото си стареене. За да го забави! През 1935 г. изследователят от Корнуелския университет Клайв Маккей публикува статия за свое научно откритие – лабораторни мишки, държани на строга диета, тоест подложени на оскъдно хранене, живеят два пъти повече от другите мишки, които са хранени редовно. Този феномен се наблюдава при твърде много живи същества – от клетките на дрождите до приматите, тоест до нашите отци маймуните! Калоричността на храненето трябва да се снижава – например с 30 – 40 процента. Тоест, ако дневно поглъщаме 2000 калории, то трябва да ги снижим на 1400.

– Но с хора такива изследвания не са провеждани?
– Човекът, за разлика от опитните животни, живее много по-дълго. Затова е трудно да се проведе подобен експеримент. Но организмите на приматите много приличат на човешките, така че можем да се досетим какъв ще е ефектът на една такава диета върху нас самите. В този смисъл вече се знаят много неща – например, че диетата има лечебен ефект, като намаляване на риска от рак, диабет, сърдечносъдови заболявания. Знае се и друго – при жестока диета страдат репродуктивните функции. Затова вместо да орежеш всичко от дневното си меню, орежи само тези продукти, които ускоряват стареенето. И наблегни на онези, които са полезни от гледна точка на възрастта. Например мононенаситените мастни киселини. Те снижават риска от сърдечносъдови заболявания, от депресии, от болестта на Алцхаймер, както и от някои видове рак.

– Как да си ги осигурим?
– Съдържат се в растителните мазнини – зехтин, авокадо. Знае се и огромната полза от Омега 3 киселините. Те наистина са ни много необходими, забавят депресията, болестта на Алцхаймер. В някои видове северни риби – камбала, скумрия, херинга, риба тон, пъстърва, сьомга – се съдържат в голямо количество такива киселини. Ако три пъти в седмицата ядеш такава риба, получаваш в организма си необходимата доза Омега 3 киселини.

– Вярно ли е, че белтъкът стопира стареенето?
– Ако орежем белтъчините от храната, клетките ще губят по-малко ресурс за растеж, ще се концентрират върху защитата на организма, противопоставянето срещу стреса, инфекциите. И стареенето ще се забави. В САЩ бе проведено многогодишно изследване под ръководството на професор Уолтър Лонго – темата бе как особеностите на храненето влияят на продължителността на живота. Стана ясно, че във възрастовата група 50-65 години всекидневната употреба на белтъчини (месо и млечни продукти) увеличава риска от рак 4 пъти и със 75 процента повишава общата смъртност. Редица други изследвания показват, че най-вреден за нас е избликът на аминокиселини, известен като метионин. Той се съдържа в червеното месо, яйцата, млякото, ориза. Аз например не ям месо повече от един път седмично, а млечни продукти – само сирене, при това на празник.

– Към какво друго се придържате във вашето всекидневие?
– Старая се да спазвам дневен режим, да ям и да почивам в определени часове. Всяка клетка от нашия организъм си има вътрешен часовник, който се синхронизира с централния часовник на централната нервна система. Работата на този часовник зависи от приема на храна и от съня. Ако няма определена ритмичност, процесите на стареене стават по-бързи.

– Някои подмладяващи продукти?
– Много витамини, биологически активни вещества, микроелементи също забавят стареенето. Например алфа-липоевата киселина, която се съдържа в спанака, броколите, доматите, граха. Магнезият помага да съхраним младостта на нашата нервна система. Витамините – такива като пантотеновата киселина и D3 – удължават живота с 20 – 40%. Това не означава да се тъпчеш с добавки и витамини на таблетки – аз се старая да си ги доставям от хранителните продукти. И още един важен показател – гликемичният индекс на продуктите. Нивото на захарта в кръвта расте бързо след поглъщането на една или друга храна. Храна с висок гликемичен индекс бързо увеличава глюкозата в кръвта, после бързо я сваля. Колкото по-висок е пикът на глюкозата в кръвта, толкова по-голяма е вероятността от неблагоприятна реакция на организма – получава се химическо взаимодействие с излишъка на глюкоза и белтък. Ето я предпоставката за атеросклерозата, диабета, бъбречната недостатъчност. Това е предпоставка и за появата на повече бръчки.

Коментари