С напредването на възрастта се увеличават и проблемите със зъбите, които често водят и до тяхната загуба. В следствие на това се налага носенето на частични или цели протези. Те помагат на пациентите да се хранят и общуват по много по-добър начин, а и възстановяват естествения външен вид на лицето. Привикването към новите протези е дълъг и труден процес, дори и да са изработени по възможно най-добрия начин, пише skafeto.com.

Времето нужно за адаптиране и свикване с тях е индивидуално, тъй като ежедневното им носене често води до неудобства. Пациентите се оплакват от дискомфорт, болки, рани, афти по лигавицата на устата или лош дъх в резултат на задържане на храна под протезата. Някои са несигурни по време на хранене, говорене или смях, тъй като имат чувството, че протезите им ще паднат. Това може да бъде причина за отказ от носенето на зъбните протези. От друга страна, затрудненото и непълноценното хранене намалява естествената защита на организма, което е предпоставка за  поява на различни заболявания.

Неприятните усещания, свързани с носенето на зъбни протези, а и по-бързото привикване към тях, могат да бъдат подпомогнати от фиксиращи продукти. На пазара се предлагат различни средства, като най-разпространени са фиксиращите кремове. Благодарение на тях се осигурява сигурно закрепване на протезите през целия ден, създава се чувство за комфорт и се предотвратява попадането на храна под протезата. В аптечната мрежа вече се предлага най-новият продукт на немския производител Протефикс, а именно Протефикс Премиум – фиксиращ крем за зъбни протези със седем позитивни ефекта. Протефикс Премиум създава комфорт при носенето на зъбни протези защото образува еластичен слой между протезата и венците, уплътнява ефективно зъбните протези в периферията им, като предпазва навлизането на храна под тях.

Във формулата му са добавени екстракти от три изключително полезни билки – смирна, градински чай и лайка, които успокояват лигавицата и предпазват от възпаления. Кремът може да бъде прилаган и върху мокра протеза, като успява да фиксира зъбните протези за максимално дълго време. Също така предпазва лигавицата на устата, защото в състава му е добавен витамин Е. Фиксиращият крем Протефикс Премиум е с ментов аромат, който придава допълнителна свежест, но не променя вкусовите качества на храната. Важно е да се отбележи, че кремовете Протефикс не съдържат консерванти и други вредни вещества, които могат да окажат неблагоприятно влияние върху целия организъм.

Не трябва да забравяме, че хигиената на зъбните протези е изключително важна, тъй като между протезите и венците се натрупват хранителни остатъци, които намаляват стабилността на протезата и могат да са причина за поява на неприятен дъх. Върху протезите се натрупва бактериален налеп, който ако не се почиства редовно води до образуването на зъбен камък. Той е причина за оцветяването на протезите, а и също така може да доведе и до възпаление на устната лигавица. Затова ежедневното почистване на протезите е изключително важно. Някои от пациентите го правят с четка и паста за зъби или с други методи и средства, които не са достатъчно ефективни, а и механично могат да повредят протезите.

Микроскопичните драскотини създават условия за по-голямото натрупване на налепи и навлизане на бактерии в дълбочината на протезата. Едно от най-подходящите средства за почистване на зъбните протезите са Протефикс  почистващи таблетки. Те имат дезодориращ ефект и отлична почистваща сила, която се постига благодарение на действието на активен кислород. Таблетките действат самостоятелно и почистват зъбната протеза бързо и изцяло, без да повредят материала, от който са направени.

Употребата е им е изключително лесна, като се разтварят в чаша с вода. За по-лесното контролиране на процеса, в таблетките се съдържат цветни индикатори, които оцветяват разтвора в синьо. Той избледнява след пълното дезинфекциране на протезите. Потопената в разтвора зъбна протеза се почиства от налепите само за 3 минути, а за 10 минути се дезинфекцира напълно, като 99,99 % от микроорганизмите се унищожават. Внимателната и правилна грижа е от основно значение, както за състоянието на зъбните протези, така и за здравето на устната кухина. Това осигурява на пациентите самочувствие  и спокойствие, когато разговарят или се хранят.

Коментари