Уважаема редакция на в. “Доктор”, пише ви ваша читателка на 74 години. През 2015 г. ми откриха високо очно налягане. Капките, които ползвам, буквално ме съсипаха (става дума за офтантимолол). Всичките им странични ефекти се стовариха на главата ми. Въпросът ми към вас е: коя е причината за високото очно налягане и има ли алтернативни методи за лечение? Бих искала също така да знам от какво да се предпазвам и има ли отношение към проблема храната?
Ако някой читател е намерил начин да се излекува, то моля да ми подаде ръка, като ми пише или публикува опита си във вестника. Направила съм си картотека от статии от вестника, които са ми помогнали при различни здравни проблеми. Срещала съм и информация за очното налягане, но не съм имала този проблем досега. Благодаря от сърце!
Венелина Иванова, Габрово

Повишеното очно налягане е сериозен проблем и ако не бъде лекуван, може да увреди зрителния нерв и да доведе до глаукома или трайна загуба на зрението. Повишеното очно налягане не е заболяване само по себе си, а е предпоставка за заболяване. Високото налягане в окото се причинява от дисбаланс в производството и дренирането на течността в окото (вътреочна течност ). Каналите, които отговарят за изтичане на течностите от вътрешността на окото, не функционират правилно. Ако в окото се произвежда повече течност и тя не може да бъде източвана от тези канали, това води до повишаване на нейното количество, а от там – до високо вътреочно налягане.

Изложени на този риск са хора над 40-годишна възраст, жените след менопаузата, хора с първична глаукома. 

Изписването на капки за очи се оказва много полезно при някои пациенти. Понякога лечението изисква повече от едно лекарство. Първоначално капките се поставят в едното око и след установяването на положителен ефект, и в двете. Ако налягането в окото не може да се намали с едно или няколко лекарства, то следва хирургична или лазерна терапия. Няма как симптомите за повишено очно налягане да бъдат забелязани. За това е нужно преглед от специалист, който да установи наличието на такъв проблем и да назначи навременно лечение. Освен споменатите рискови групи, повишеното очно налягане се случва често и при хора с фамилна история на този проблем, хора, които са късогледи и с диабет. Според някои изследвания очното налягане може да се понижи с приемането на голяма доза витамини.

Офталмолози са наблюдавали болни, приемали до 20 г витамин С дневно, и отчели значително намаление на налягането. Бъдете внимателни обаче, тъй като продължителният прием на синтетичен витамин С или аскорбинова киселина може да има негативни последици (това не се отнася за органичните витамини на таблетки). Рутинът или витамин Р също намалява налягането. 150 мг рутин дневно може да го намали с около 15%. Продължителната употреба на витамин В12 укрепва зрителния нерв и стабилизира нивата на очното налягане. Витамини от групата А и В, по-специално витамин В3, са друг стабилизатор за налягането. Минералните вещества имат положително въздействие при намаляване на налягането. Хромни препарати, заедно с рутин и аскорбинова киселина, задържат повишението, а препаратите с манган имат свойството да понижават налягането.

Източник: Zdrave.to

Коментари