13 октомври е обявен за Ден без сутиен, като призванието му е да привлече вниманието на обществото към проблемите на жените, страдащи от рак на гърдата. През октомври в много страни се провежда информационния месец за рака на гърдата – ежегодна международна кампания, организирана от благотворителни организации, чиято цел е да разпространи колкото се може повече информация за болестта и да събере средства за диагностика и лечение.

У нас смъртността при жените с рак на гърдата е около 16,4% от откритите случаи, което показва, че това заболяване може да се лекува като всяко друго, стига да е открито навреме.

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда. Туморните клетки при рака на гърдата произлизат от нездрави клетки, при които е възникнало смущение при клетъчното делене.

Важно е да се знае, че сутиени, които ви прилягат правилно, подобряват стойката, подчертават тялото и най-важното – удобни са. Статистиките обаче показват, че 85% от жените носят грешния размер. Най-честата причина за неудобството е, че носите едни и същи сутиени с години, а промените в тялото ви, включващи всичко от загуба на тегло до бременност, влияят много на това как приляга той.

Няколко важни неща, които трябва да знаете за сутиените: 

1. Размерът

Ако си харесвате даден модел сутиен, пасва ви перфектно и т.н. и искате да си гу купите пак, но с изненада откривате, че  в други магазини и производители има разлика. Причината е, че няма стандартен размер за номер на чашката и се оказва, че те са съвсем различни при всеки производител. По-добре отделете време, за да пробвате, отколкото да купите нещо онлайн, което няма да ви свърши работа.

2. Важен е гърбът

Макар че поечето дами се съсредоточават върху чашките, когато избират сутиен, всъщност трябва да гледайт закопчалката. Ако задната част на сутиена ви прилепва добре по гърба, без да стяга, това е добър знак. 

3. Банелите и ракът

Това си е чист мит. Няма и капка истина, че банелите са основната причина за появата на рак на гърдата. Теорията е, че стегнатата и твърда част на сутиена непрестанно се впива в кожата и може да причини сериозни проблеми с лимфните възли. За всички тези слухове обаче, няма абсолютно никакви научни доказателства.

4. Сънят и сутиенът

Съществува схващането, че най-опасното нещо е да си легнете със сутиен. Истината обаче е обратната. Един от най-големите проблеми на жените с годините е гравитацията, а сутиенът оказва точно тази буквална „подкрепа“, от която се нуждаем. Ако ви е удобно да спите със сутиен, няма никакъв проблем за организма. Предлагаме ви все пак да се спрете на спортните сутиени, защото са изцяло от меки материи и нямат банели или каквито и да е метални части, които биха ви причинили болка

5. Срок на годност

Казват, че един и същи сутиен не трябва да се носи в два поредни дни. Причината е, че може да се разтегнат меките части и ластиците и да се наложи да изхвърлите модела много по-рано, отколкото ви се иска. Стандартно, времето в което е годен сутиенът ви за носене е между година и половина и две години. След този период, материите се отпускат и е нужна смяна.

Източник: Zdrave.to

Коментари