През последните години научната общност, диетолозите, специалистите по хранене и обикновените граждани дискутират активно темата за употребата на питейната вода и нейните ползи за човешкото тяло.

Мнозина признават, че тя е полезна, но все още текат много спорове относно това какво количество трябва да употребвате на ден.

Шведският учен Джени Нистрьом вярва, че човек се нуждае от много по-малко вода, отколкото твърдят популярни диетолози.

Професор Нюстром е специализиран в областта на физиологията на бъбреците и през годините си на работа е установил от колко вода има нужда човешкото тяло.

Минералната вода може да бъде много опасна за здравето

Според учения ползите от пиенето на големи количества вода са силно преувеличени. Освен това няма надеждни доказателства, че пиейки 1,5-2 литра вода на ден, човек подобрява здравето си.

Повечето изследвания по тази тема са проведени с помощта на техники, в които професорът се съмнява.

Модата за употребата на бутилирана питейна вода се разпространява по целия свят от САЩ, където през 70-те години на миналия век започва активно да се насърчава употребата й не само по време на хранене, но и през целия ден.

Това се превърна в модна тенденция и хората, които активно се занимават със спорт или не се занимават, но се хранят здравословно, започнаха да пият много повече вода.

Японски учени обясниха как да отслабнем с вода

Според шведския професор активната физическа активност наистина трябва да бъде придружена от употребата на допълнителна вода. 

Йени Нюстром вярва, че здравословното човешко тяло само определя количеството вода, от което се нуждае. Бъбреците регулират водно-солевия баланс в човешкото тяло и сигнализират за необходимостта от вода. Жажда – това е показателят, на който човек трябва да обръща внимание.

Ако човек не изпитва жажда, тогава той е получил нужното количество вода от храна и напитки по време на последното си хранене и няма нужда да употребявате вода на всеки 2 часа, ако не сте жадни./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива

 

Източник: Zdrave.to

Коментари