На какво се дължат проблемите със ставите? Най-честият „виновник“ е възрастта – като всяка механична система, те също са подложени на износване. Особено засегнати са хората с наднормено тегло или тези, които натоварват опорно-двигателния си апарат с тежка физическа работа. При младите и здрави хора хрущялите на ставите са напълно гладки, а течността в ставата осигурява „смазка“ и триенето е минимално. Това запазва ставите ни в продължение на много години и прави движението възможно с лекота. С напредване на възрастта изхранването на ставния хрущял започва да страда и производството на градивните му съставки намалява. Годините на непрестанно триене също си казват своето. Какво бихме могли да направим за нашите стави, за да ги съхраним по-дълго време?

На първо място, добре е да се погрижим за ограничаване на рисковите фактори. Ако е налице наднормено тегло, разумно е да се вземат мерки за намаляването му, при нужда, може и да е полезна консултация със специалист. Всякакви физически натоварвания трябва да бъдат добре дозирани, да са съобразени с възрастта и физическото състояние на конкретния човек. Движението е здраве, но и тук важи старата максима „дозата прави отровата“ – всичко трябва да бъде с мярка. Хората, чиято професия е свързана с тежък физически труд трябва да бъдат особено внимателни.

Безопасна предпазна мярка представлява също и снабдяването на ставите с подходящите, необходими за тях хранителни вещества. Ще разгледаме накратко някои от най-известните и разпространени нутриенти в грижата за ставите.

Глюкозамин и хондроитин – спечелили си названието „хондропротектори“, т.е. „предпазващи хрущяла“, те са сред най-популярните хранителни вещества в грижата за ставите. Участват в изграждането на хрущяла и ако бъдат приети допълнително с храната, служат като градивен материал за организма ни сам да произвежда хрущялна тъкан. Много проучвания сочат, че оралният прием на глюкозамин и хондроитин, като добавка към храната, повлиява положително ставите и спомага затова да се запазят здрави за по-дълго време. Те имат антиоксидантен, а също така и противовъзпалителен ефект.

 

Колаген и хиалуронова киселина – колагенът е белтъкът, който се среща в най-голямо количество в организма. Според химичния строеж има различни видове колаген и те участват в поддържане структурата на кости, стави, сухожилия, кожа и др. В ставните хрущяли се намира колаген тип II. Хиалуроновата киселина е фрагмент от огромната молекула на колагена, т.е. се съдържа в него. И двете хранителни вещества присъстват в структурата на хрущялите. Предимството на хиалуроновата киселина е, че има висока хигроскопичност, т.е. способност да свързва вода. Хрущялите, които са богати на хиалуронова киселина, са и с по-високо водно съдържание, т.е. по-еластични и по-устойчиви на механично притискане.

 

Витамин С – добрият стар витамин С, познат с толкова много полезни ефекти в организма ни, включително и за здравето на съединителната тъкан. Известно е, че витамин С допринася за нормалното производство на колаген в организма. Дефицитът на аскорбинова киселина (витамин С) може да има увреждащ ефект и върху ставите.

Мед – този микроелемент допринася за поддържане нормалното състояние на съединителната тъкан в организма. Тази тъкан изгражда ставните капсули и връзки, сухожилията и редица други структури, важни за целостта на опорно-двигателния апарат.

Трябва да се има предвид, че когато се приемат хранителни вещества под формата на добавки е добре те да бъдат приемани по време на хранене. Така се осигурява максималното им абсорбиране от организма и съответно – по-високато им ефективност.

Ясно е, че не можем да върнем времето назад и сме подвластни на естествените промени. От нас зависи обаче какви грижи ще положим за себе си и доколко ще успеем да съхраним здравето си. Важно е да не забравяме, че навременната и адекватна грижа може да ни осигури по-добро качество на живот.

Коментари