Когато артритът поразява ставите, възниква силна болка, която влияе отрицателно на качеството на живота на човека. Налага се болката да бъде търпяна, не са възможни нормалното движение и работа заради скованите стави.

Все пак съществуват различни способи за справяне с този проблем и облекчаване на болките в ставите.

За подобряване на състоянието при артрит помагат здравословния начин на живот, специална гимнастика и хранене. Освен това помагат и натурални средства от арсенала на народната медицина.
 
Върба. Кората на върбата е източник на салицилати, които имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.  За разтриване на болните стави използвайте настойка (по 2 с.л. наситнена кора на върба и на люляк, 1 с.л. наситнен дафинов лист се заливат с половин литър водка, добавят се 50 г камфоров спирт Оставя се 21 дни в топло помещение като всеки ден се разтръсква 10 пъти, а на финала се прецежда).
 
Джинджифил. Ежедневният прием на 1 – 3 ч.л. наситнен джинджифил облекчава болките и намалява отоците. При остеоартроза се препоръчва пиенето на чай от джинджифил.
 
Коприва. 100 г попарени млади листа ще обогатят организма с елемента бор в пределите на допустимата доза. Този елемент помага на костите да задържат калция и влияят благотворно на хормоналната система, което е важно за здравето на костите, ставите и целия организъм.
При подагра пийте чай от коприва или кориандър. Те помагат на бъбреците да се освободят от пикочната киселина.
 
Червен пипер. Приглушава чувствителността към болка. Тази подправка може да се добавя към различни блюда или да се смества с доматен сок. Използва се и като средство за външно въздействие под формата на кремове и лепенки. /Zdrave.to

Източник: Zdrave.to

Коментари