На безплатен скринингов очен преглед могат да разчитат пациентите от 10 февруари до 10 март в МБАЛ “Света София”. Кампанията се провежда традиционно за диагностика на заболявания на макулата, симптоми за която са някои от следните зрителни изменения – разкривяване на правите линии, деформация на образите, затруднено виждане, поява на тъмни петна и др.

Записването за преглед става на телефон +359 2 8184 623. Прегледът включва измерване на очното налягане и изследване с очен скенер – оптична кохерентна томография.

Все още не са съвсем установени причините за възникването на едно от най-деструктивните очни заболявания – макулната дегенерация.

Със сигурност роля за това играе и начинът ни на живот. Сред факторите, които увеличават риска от сериозното заболяване, са тютюнопушенето, неправилното хранене, генетичната обремененост и някои хронични болести. Доказано е, че колкото по-рано бъде диагностицирана макулната дегенерация, толкова по-големи са шансовете за запазване на зрението.

Тази диагноза е най-честата причина за намаляване на зрението на хората над 60-годишна възраст. Екипът на клиниката по офталмология на МБАЛ “Света София“ лекува успешно макулна дегенерация вече близо 15 години, а лечението се реинбурсира частично от НЗОК. 

 

Източник: Zdrave.to

Коментари