гладна и дебела

Цял живот гладна и дебела. Защо? Този въпрос си задават милиони жени по света, хвърляйки се през глава в поредната чудодейна диета или поглъщайки всякакви вълшебни хапчета. Но кантарът не помръдва. Може ли да се справим с излишните тлъстинки веднъж завинаги и какви грешки допускаме, попитахме д-р Митко Ригов.
За съжаление няма идеална диета! Храненето трябва да е съобразено с индивидуалните особености, въпреки че понякога се наблюдават желани резултати от прилагането на един или друг режим при голяма група от хора, казва диетологът.

Това кара мнозина да смятат, че има универсални методи за редукция на теглото. В действителност обаче дадената диета може да се окаже неподходяща и приложеното хранене да отключи неподозиран до момента един или друг здравословен проблем. Това важи с пълна сила при подрастващите. Ето защо винаги трябва да се търси професионална помощ, ако човек иска да понижи собствено си тегло или това на децата си.

Няма забранени храни, но след 19:00 всички са забранени, категоричен е д-р Ригов. Все пак има такива, които е добре да се избягват, например пържено, панирано. Добре е да похапваме често, но по малко. „Иначе принципът, който аз следвам е, че дори и на диета един човек не трябва да се чувства ощетен и затова нищо не забранявам. Дори питам кой какво обича и какво не. И ако здравословното състояние позволява  – се следва режим, който включва любимите му храни. Разбира се без ограничения не може“, обяснява д-р Ригов.

Вечер храненето трябва да бъде леко – салата, пиле, риба, яйце, кисело мляко. И по-възможност преди 18:00 часа, но не по-късно от 19:00 часа. В „черния“, но все пак незабранен списък влиза и безалкохолното. За сметка на това водата трябва да е 30 милилитра на килограм тегло, а в горещините или при активно движение и спорт – 40-45 милилитра.Д-р Митко Ригов с отлична новина: С добър хранителен режим може да се отслабне без да се изключва нищо от менютоД-р Митко Ригов е диетолог в Медицинския център по лечебно хранене и здравословна редукция на теглот…Dec 18 2017bulmedia.net

А какво значи по-често и по-малко. За жени закуската не бива да надхвърля 250-300 грама, а за мъже –  300-350 грама. 250 грама пък са напълно достатъчни за децата. За обяд дамите могат да си позволят порция от около 400-500 грама, а господата – до 800 грама. Вечерята не бива да е над 350-400 грама и за жените, и за мъжете. Междинните хранения може да включват ядки, плодове, фреш. Обаче имайте предвид – кафето с мляко и захар също се брои за междинно хранене.
Относно хляба – ако искаме да отслабнем ще трябва да се лишим от него. И по-специално от белия. Може да го заменим с пълнозърнест, квасен без мая. Но и дори и популярният и широко рекламиран хляб от лимец трябва да е в ограничени количества. Филийка-две са разрешени, но не на всяко ядене, а през ден или два например.

„80 % от борбата с килограмите е храненето. Останалите 20 % са спорт, помощ от медикаменти и добавки“, категоричен е д-р Ригов. Когато човек иска да постигне успех трябва да намали енергоприхода за сметка на енергоразхода. Или просто казано да изгаря повече калории, отколкото поглъща. Най-важната цел на желаещите да отслабнат трябва да е свалянето на мазнините в тялото до възможно най-ниска стойност. За момчета нормата на мазнините е около 15 %, при момичета – 20-22%. За мъжете нормата е 16-25%, а за жените – от 25 до 35 %. Това не е индексът на телесна маса и се измерва със специален уред.

Универсална диета няма, но има универсални принципи. Първият от тях е да се храним. Вторият е това да става пълноценно и да е съобразено с индивидуалните особености на организма и на здравословното състояние. На трето място – да прилагаме избрания режим дългосрочно. И тук е най-разпространената грешка, която допускат почти всички хора, които искат да отслабнат или да се справят с някакъв здравословен проблем. Рецептата е в постоянството. „Друга грешка е, че много хора мислят, че пълноценно хранене означава различен вид в един ден. Това е заблуда. За организма е много по-полезно да се храним с два-три вида ястия, а не да отрупваме масата с безброй асортименти. Нека да има 20 вида, но разпределени за цяла седмица“, съветва д-р Ригов.

Третата масова грешка е неправилното формулиране на цел. „Искам да сваля 5 килограма за морето“ не бива никога да ни е цел. Защото дори и да влезем във форма преди лятната отпуска, когато отидем на морето и там не спираме да се тъпчем с всякакви вкусотии, може да се върнем с 10 килограма отгоре.

Има огромна разлика когато става въпрос за диета за здрав човек и при хора с проблеми. „Моят съвет към болните е винаги да търсят консултация със специалист. Да, информация има много, но тя трябва да бъде преценена от човек, който е компетентен. Дори консултация с джипито ще е много по-полезна, от безкрайното сърфиране в интернет за съвет и мнения“, категоричен е д-р Ригов. По думите му диетологията не бива да се свързва само с отслабването. Доброто хранене е важен фактор за подпомагане на организма да се справи с тежки заболявания.

Децата не бива да бъдат подлагани на строги диети. Те трябва да се хранят пълноценно и да не бъдат лишавани от нищо. Те имат добър енергоразход. Разбира се по-пълните хлапета трябва да бъдат контролирани от своите родители.
Може ли да си навредим? „Разбира се. Повечето режими за корекция на теглото са почти безвъглехидратни, възможно е възникване на хипогликемия и хипотония. Вследствие на това може да се достигне до колабиране. Добре е да се знае също така, че когато човек е на диета, в организма се развива така наречената кетоацидоза.

Отделяните при отслабване метаболити натоварват прекомерно черния дроб и отделителната система, повишава се нивото на пикочната киселина. А ако прилагащият диетата е с увреждане на тези системи, се появяват тежки здравословни проблеми, което изисква далеч по-сложно лечение. Говоря за образуването на жлъчни и бъбречни конкременти, за появата на подагра и т.н. Това са все по-често срещаните усложнения след неправилно приложен хранителен режим“, обяснява д-р Ригов.

Проблем са и диетите с недоимък на желязо. В този случай човек развива анемичен синдром. Недостатъчен внос на калций и калий също отключват болести. При подрастващите това има неблагоприятно влияние върху процесите на растеж и развитие. Или иначе казано, диетите не са чак толкова безопасни и в желанието си да са хубави и стройни, хората могат да си навредят сериозно.Как да не пълнеем след 50-те? Д-р Митко Ригов отговори подробно на въпроса, който интересува толкова много жениЕто съветите на д-р Митко Ригов за храненето в годините непосредствено преди и по време на менопауза…Oct 3 2017bulmedia.net

Източник: skener.news

Коментари