Рубинено червени, вкусни и богати на хранителни вещества – зърната от нар са мощен помощник в защита на вашето здраве. Нарът съдържа уникален и мощен антиоксидант, наречен punicalagin.

Доказано е, че сокът от нар  има по-голям антиоксидантен капацитет от червеното вино, гроздовия сок, сока от червена боровинка, зеления чай или сока от акаи. Приемането на сок от нар намалява оксидативния стрес (токсичните ефекти на свободните радикали) при здрави хора. Също сигурява защита срещу сърдечни заболявания, рак и когнитивно увреждане.

Ползи за здравето

Превенцията срещу рак:
1. Нарът има противовъзпалителни ефекти, които могат да предпазват от рак и други хронични заболявания.
2. Нарът има антиангиогенни свойства, което означава, че те могат да спомогнат за предотвратяване на нарастването на наличните тумори.
3. Нарът е една от малкото храни (гъбите са другите), които съдържат естествени инхибитори на ароматазата. Това означава, че те потискат производството на естроген, което може да намали риска от рак на гърдата.
4. След лечение за рак на простатата, две проучвания показват, че сокът от нар или добавки забавят увеличението на PSA.

Защита срещу сърдечно-съдови заболявания
5. Фитохимикалите от нар намаляват LDL окислението (допринасящо за развитието на атеросклеротичните плаки) .
6. Фитохимикалите от нар имат свойства за намаляване на кръвното налягане.
7. В проучване, обхващащо пациенти с тежки блокажи на каротидната артерия, след приемането на една чаша сок от нар дневно в продължение на една година, се забелязало 30% намаление на атеросклеротичната плака. При участниците, които не са приемали сок от нар пък, атеросклеротичната плака се е увеличила с 9%.

Подобрява функциите на паметта и мозъка

8. Добавките от нар, взети преди и след операцията, предотвратяват постоперативната дисфункция на паметта, свързана с байпас на коронарните артерии.
9. Хората със слаба памет, които пият сок от нар ежедневно, показват повишено активиране на мозъка, измерено чрез функционален MRI.17

Премахването на ядливите арили от наровете е лесно, когато знаете как да го направите. Най-лесният начин е да изрежете плода около диаметъра, да го разделите на две и след това да натиснете гърба с гърба на голяма лъжица. Вкусът и ползите за здравето от нара си струват усилията.

Насладете се на пресен нар, особено когато е сезонът му, и съхранявайте някои арили във фризера, за да се радвате на здравословните му ползи  през цялата година. Сезонът на нара обикновено тече от октомври до февруари.

Когато избирате нарове, потърсете зрели, наситено оцветени плодове с червена до червеникаво-кафява външна коричка, която е тежи./ Zdrave.to

Източник: Zdrave.to

Коментари