Използваме ръцете си всеки ден за всевъзможни неща, но рядко обръщаме внимание на ноктите си. Всъщност именно от начина, по който изглеждат и състоянието им, може да разберем дали имаме някакъв друг здравословен роблем. Ето седем болести, които се отразяват върху ноктите ни:

Ноктите са пожълтели

Понякога това се случва от прекалено много и честа употреба на лакове. Но ако не е ракъв случая, а ноктите ви са жълти или дори зеленикави и нямат кожички, тогава имате проблем с дробовете. Един от вариантите е бронхиектазис. Това е лимфна болест. Дихателните пътища се разширяват, върху тях се появяват белези. Това може да се случи в резултат на инфекция или рак на белите дробове, а при проблеми с лимфната система, ноктите също губят кислород, кръв, хранителни вещества, на което се дължи и оцветяването. Идете на лекар!

Имате бели петна по ноктите

По-скоро се касае за случаите, когато тази част от ноктите, която е близо до кутикула, става бяла. Това обикновено говори за проблеми с бъбреците. Може с години да страдате от пиелонефрит и да имате оцветяване по ноктите, но чак когато предприемете действия за премахване на основния пробем, тогава ще се оправят и ноктите ви. Друг виновник за белите петан може да е диабет, цироза или когнитивни сърдечни заболявания.

Кафява лента по нокътя

Това състояние се нарича меланом на ноктите. Най-често то се появява на палеца или показалеца, или на средния пръст. Напомня на посиняването на нока, когато се ударите. Затоа, за да се изключи точно меланома е препоръчително да покажете ноктите си на дерматолог!

Деформация на ноктите, когато плочката е изкривена нагоре

Обикновено това говори за анемия заради дефицит на желязо. Образно казано желязото недостига, за да се задържат ноктите ви в правилна форма. Струва си да проверите дали всичко е наред.

Деформация на ноктите, когато се огъват надоу

Това показва, че крайните фаланги на пръстите стават по-дебели. Това се дължи на липсата на кислород в белите дробове. Случва се при заболявания белите дробове или сърцето. Също така може да говори за проблеми с коагулацията на кръвта или възпаление на органите на стомашно-чревния тракт.

Неравности по ноктите

Това състояние може да се нарече синдромът на гънките. Появява се, ако страдате от псориазис или друга автоимунна реакция. Накратко този проблем е индикатор за автоимуните заболявания – когато тялото се самозапалва.

Когато ноктите ви се цепят

Получава се, когато ноктите са дълги. Причината може да е и псориазис. Това може да говори за хипертиреоидизъм./ Zdrave.to

Източник: Zdrave.to

Коментари