WhatsApp

Изпълнителният директор на социалната мрежа Facebook, Марк Зукърбърг обмисля да интегрира в едно чат функционалностите между сегашните програми WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger. Целта според анализаторите е да може технологичният гигант да определя по-добре какви реклами да показва платформата на своите потребители, съобщава агенция Блумбърг.

Ходът, за който споменават четирима източници, запознати със случая, изисква стотици служители на Facebook да променят начина, по който работят WhatsApp, Instagram и Messenger в самата си основа.

Въпреки че и трите услуги ще продължат да оперират като отделни приложения, основната чат инфраструктура ще бъде унифицирана, допълват източниците.

Работата по проекта е все още в ранен етап и плановете са да бъде завършена до края на тази година или началото на 2020 г., посочват още те.

Освен това Зукърбърг е наредил всички приложения да имат криптиране “от край до край” – значителна стъпка за защита на съобщенията от разглеждане от други лица освен участниците в разговора.

Чрез свързването на инфраструктурата на приложенията Зукърбърг иска да увеличи полезността на социалната мрежа, като направи милиардите ѝ потребители силно ангажирани в цялата екосистема. Ако хората влизат по-често в услугите на Facebook, те могат да се откажат от конкурентните чат приложения, като тези на Apple и Google, твърдят източниците, пожелали да останат анонимни, защото въпросът е конфиденциален.

Коментари