Tencent Holdings, една от най-големите компании в Азия, е слабо известна извън технологичния свят. Но приложението ѝ WeChat има над 1 млрд. потребители в световен мащаб. През 1998 г. малка група от приятели промениха и развиха израелска услуга за съобщения, като я адаптираха за китайския пазар. Сега приложението е важна част от живота на хората, които го използват за чатене, пазаруване, гледане на видеоклипове, флирт, поръчка на храна, такси и други услуги. Платформата обаче привлече вниманието на президента на САЩ Доналд Тръмп, и то не по-добър начин, пише Bloomberg в свой анализ.

Какво е Tencent?

Китайската компания е съчетание от WhatsApp, Facebook, Paypal, Spotify, Netflix и Marvel. Повече от две трети от китайските граждани използват платформите за чат на Tencent – WeChat и QQ. През 2017 г. рисковият инвеститор Мери Мийкър изчисли, че потребителите прекарват общо 1.7 млрд. часа средно на ден на двете приложения, което е повече от времето, прекарано във всички други приложения взети заедно.

Още по темата

Приложението WeChat се превърна в универсално приложение, което позволява на хората да го използват за разплащания, електронна търговия и други услуги. Американски компании като Starbucks и KFC разчитат на услугата да продават кафе и пържено пиле на китайски потребители. Платформата има голяма роля и в дигиталната реклама, игрите, облачните услуги и финтех сектора.

Как се появи компанията?

Пони Ма, изпълнителният директор на Tencent, е съосновател на компанията през 1998 г. в офис в град Шънджън, който се намира недалеч от Хонконг. Той започва начинанието с трима състуденти и приятел. Компанията прерасва в мултинационален конгломерат, все още базиран в Шънджън, но с офиси по целия свят.

През 2004 г. дружеството се листва на борсата в Хонконг. Ма, сега вече е милиардер, но остава главният визионер в Tencent. Президентът Мартин Лау, запален геймър и бивш банкер на Goldman Sachs, е водещ стратег, които управлява ежедневните операции на компанията.

Как оперира в Китай?

Компанията, за добро или лошо, е дълбоко интегрирана, обединявайки толкова много услуги в една платформа, WeChat направи живота не само по-лесен, но и създаде перфектния инструмент за следене на хората. Това даде предимство на китайското правителство, когато става дума за събиране на данни, а чрез тях понякога властта в Пекин арестува и изпраща хора в затвора.

Също така WeChat блокира потребителите, които критикуват Китайската комунистическа партия и събира лична кореспонденция от чатове на граждани, които впоследствие ги използва като доказателства при разследвания. Citizen Lab, изследователска група в Университета в Торонто, заяви в доклад от май, че WeChat също така следи и чувствителни ключови думи в своята задгранична версия, за да изгради по-добър изкуствен интелект, който да блокира съдържание в Китай.

Какво е присъствието й в САЩ?

Tencent контролира Riot Games, създател на една от най-известните игри в света – League of Legends. Компанията така е акционер и в Epic Games, която е създател на играта Fortnite, като има инвестиции в Snap, Tesla, Reedit и Universal Music. Tencent притежава права за стрийминг на мачове по баскетбол от NBA и също купи правата на редица холивудски филми.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Източник: Investor.BG

Коментари