Анализаторът прави оптимистични прогнози по отношение на Intel, въпреки, че компанията скоро ще прекрати доставките на процесори за Apple: производителят на Mac-компютрите ще създава свои собствени чипове и ще ги използва.

Един от факторите, които накараха Apple да спре да работи с Intel, е икономията на разходи. Още преди официалния преход на компютрите на базата на ARM анализаторът Минг-Чи Куо, известен с точните си прогнози за новите продукти на Apple, прогнозира, че собствените процесори във фирмените компютри ще струват на корпорацията с 40-60% по-евтино от закупените от Intel.

ARM архитектурата, която Apple използва в своите чипове, най-често намира приложение в мобилните устройства. Една от причините за това е компактният размер и високата енергийна ефективност на процесорите. Това означава, че новите модели MacBook на теория ще могат да работят по-дълго с едно зареждане. Или Apple ще може да ги направи още по-компактни, като намали пространството, запазено за батерията.

„Това е рискована и скъпа стъпка от страна на Apple. Все още не ми е ясно как Apple ще направи това“, казва Патрик Муърхед, президент на анализаторската компания Moor Insights and Strategy. „Няма очевидна полза за разработчиците или потребителите. Изглежда, че Apple просто се опитва да увеличи печалбата си. Всичко останало, при равни други условия, новите процесори на Apple ще трябва да превъзхождат възможностите на Intel и да задминат x86 (процесорната архитектура на Intel и AMD) в ARM. За да получи стратегически предимства, Apple се нуждае от разработчици, които да пренапишат приложенията …, което наистина е трудно“.

Източник: Kaldata.COM

Коментари