дезинформация

Видео платформата и социален канал YouTube обяви, че ще преустанови да препоръчва толкова много клипове, които включват конспиративни теории, дезинформация и други лъжливи твърдения. По този начин компанията се опитва да адресира продължаващите критики, че нейните алгоритми помагат за разпространението на фалшиви новини, пише Wall Street Journal.

Видеа, които могат да “дезинформират потребителите по вредни начини”, като тези, които твърдят, че Земята не е кръгла, или поставят под въпрос кой стой зад терористичните атаки от 11 септември, вече няма да бъдат препоръчвани с такава честота, обяви звеното на Alphabet в публикация в блога си.

Промените в алгоритъма са направени след години оплаквания, че YouTube промотира конспиративни теории и дезинформация.

Компанията отдавна твърди, че работи по това да се справи с проблема в своята платформа, но така и нямаше сериозно развитие по случая.

Тя започна да предлага повече авторитентни източници на новини за големи събития след смъртоносната стрелба в Лас Вегас през октомври 2017 г., когато бяха разпространени множество видеа с дезинформация.

С последните промени проблемните видеа все пак ще могат да бъдат препоръчвани, но не с такава честота, както преди, твърдят от YouTube. Хора от компанията и външни експерти ще помогнат за установяване качеството на видеото и ще научат системите кои видеа да промотира по-напред от други, коментираха от организацията.

YouTube твърди, че таргетира видеа, които невинаги нарушават правилата на общността ѝ, но са близо до това. Под 1% от цялата библиотека със съдържание на YouTube попада в тази нова категория на видеа “на границата”, твърди компанията.

 

Коментари