Процесорът AMD Threadripper 3990X вече постави няколко световни рекорда в бенчмарковете и демонстрира внушителна производителност, която заинтригува както професионалистите, така и ентусиастите. Но след анонса на новия мощен чип потребителите се сблъскаха с твърде неприятна изненада – популярната десктоп операционната система Windows 10 не може да осигури пълноценната работа на мощния многоядрен процесор.

Оказа се, че 64-ядреният чип е превишил лимита на поддържаните процесорни нишки, заложен в операционната система на Microsoft. Вероятно специалистите на софтуерния гигант не са и предполагали, че подобни процесори ще започнат масово да се предлагат на пазара при това за поносими цени. На теория компютърът може да използва всичките 128 ядра/256 нишки, само че отделните програми няма как да използват всички тези ядра и нишки на новия CPU.

Стана ясно, че операционната система прехвърля изпълняваното в момента приложение към клъстъра с най-малко натоварване и може да отдели за неговата работа най-много 64 нишки. Има някои методи за заобикалянето на това положение, но те водят до още по-голям спад в производителността, отколкото непълноценното използване на AMD Threadripper 3990X. Засега единственият начин за пълноценно използване на флагманския процесор е преминаването към Windows 10 Pro за работни станции или към Windows 10 Enterprise, които обаче не са евтини. Очаква се обновяване на Microsoft, което да реши проблема.

Източник: Kaldata.COM

Коментари