WiFi

Стремежът на Европейската комисия за налагане на стандарт за автомобили, базиран на WiFi, който се радва на подкрепата на Volkswagen, отбеляза значителен напред в сряда, след като законодателите от ЕС одобриха WiFi пред 5G технологията, насърчавана от BMW и Qualcomm.

Изпълнителният орган на ЕС иска да наложи стандарти за автомобили, свързани с интернет връзка – пазар, който, според анализатори, би могъл да генерира милиарди евро приходи за производителите на автомобили, телекомуникационните оператори и производителите на оборудване.

Въпросът предизвика разцепление в автомобилните и технологични индустрии и провокира ожесточено лобиране от двете страни, търсещи дял от потенциално доходоносния пазар.

Поддръжниците на WiFi технологиите включват Renault, Toyota, NXP, Autotalks и Kapsch TrafficCom. Технологията преди всичко свързва колите с други автомобили.

Зад 5G пък застават големи имена като Daimler, Ford, PSA Group, Deutsche Telekom, Ericsson, Huawei, Intel, Qualcomm и Samsung.

Пето поколение или 5G стандартът свързва автомобили и устройства в заобикалящата ги среда, с по-широк спектър от приложения в области като развлечения, данни за трафика и обща навигация.

Комисията отстоява позицията си относно WiFi технологията, заявявайки, че тя е по-достъпна от 5G и че ще помогне за повишаване на пътната безопасност.

Критиците пък са на мнение, че изискването новите технологии да бъдат модифицирани, за да бъдат съвместими с по-старите, е нереалистично и би възпрепятствало иновациите.

„Текстът, предложен понастоящем от Комисията, не успява да осигури равни условия за съществуващите технологии, а налага дискриминационни изисквания за оперативна съвместимост спрямо по-новите технологии“, заяви лобистката група и поддръжник на 5G технологията 5GAA.

Телекомуникационната индустрия, която се надява на 5G приложения, за да си възвърне инвестициите, е също толкова критична.

„Европа не може да налага само една технология за свързано шофиране. Сега държавите-членки могат да поправят това, като изведат 4G и 5G на преден план: глобалната конкурентоспособност и безопасността са изложени на риск ”, казва Лизе Фур, генерален директор на Групата за телекомуникационно лобиране ETNO.

Последната пречка за плана е Европейският съвет, където на опонентите ще им е нужно блокиращо мнозинство, за да преборят предложението. Все още няма подробности за това кога Съветът ще вземе решение.

Миналата година 25 000 души загинаха в пътнотранспортни произшествия в ЕС, като Европейската комисия прие по-рано този месец, че Е „изостава“ от целта си за значително намаляване на смъртните случаи по пътищата. Комисията се подготвя за бъдеще с превозни средства без шофьори и е в сериозен процес на подготовка на техническото законодателство, което ще определи набор от подробни правила.

Френският либерал евродепутат Доминик Рике заяви на заседание на комисията по транспорт на Парламента по-рано този месец, чe Китай е избрал 5G, докато САЩ са възприели „технологично неутрален“ подход. „Никой друг в света не е направил избора за тази технология“, добави той, като заяви, че препоръчва ЕС да запази всички възможности.

GSM Асоциацията (GSMA), лобистка група, която представлява операторите на мобилни мрежи, заяви в писмо до членовете на ЕП миналата седмица, че предложението на Комисията „не е в състояние да постигне общата ни цел да направим европейските пътища по-безопасни и по-умни“.

В него се казва, че уверенията на Комисията, че по-новите технологии като Vehicle-to-everything (V2X) ще бъдат съвместими с онова, което Комисията подкрепи – технология,  известна с техническия термин 802.11p – са неоснователни.

„C-V2X не може да „говори“ с 802.11p, тъй като те са различни технологии, които използват несъвместими радиовълни. Това е като да поставите DVD диск във видео плейър и да се опитате да го направите“, казва GSMA.

Коментари