USB4 удвоява скоростта
USB4 ще предостави много нови възможности

Сега предлаганите на пазара устройства с USB, използват най-новия стандарт USB 3.1, но технологията не спира да се развива. Вече са известни предварителните спецификации на стандарта USB4, обещаващи двойно по-бърза скорост и много нови възможности.

Тепърва предстои въвеждането на USB 3.2, чиято спецификацията бе изготвена през 2017 г., но то няма да бъде вграждано в нито едно потребителско устройство или джаджа, преди средата на тази година.

USB 3.2 ще доведе и до преименуване на стандартите, изготвяни от USB Implementers Forum (USB-IF). USB 3.0 ще бъде USB 3.2 Gen 1, USB 3.1 ще стане USB 3.2 Gen 2, докато USB 3.2 ще бъде наричано USB 3.2 Gen 2×2.
Освен объркващите наименования, по-важни са максималните скорости започващи от 5 Gbps за USB 3.2 Gen 1, 10 Gbps за USB 3.2 Gen 2 и 20 Gbps за USB 3.2 Gen 2×2.
Следва USB4, което удвоява максималната теоретична пропускателна способност до 40 Gbps, предоставяйки светкавична скорост за външни твърди дискове и други аксесоари.

Също важно е, че технологията Thunderbolt 3 на Intel ще бъде вградена за първи път в USB4. Това ще предостави допълнителна гъвкавост при управлението на трансфера на данни и захранването на други устройства, като дисплеи. USB4 ще може да работи с верига от кабели, както сега Thunderbolt 3, свързайки зарядните устройства, дисплеите и други устройства с кабели, вместо да използват централен хъб.

USB-IF съобщи за USB4 само през USB Promoter Group, която включва Apple, HP и Microsoft), като стандартът ще бъде готов след няколко месеца. Малко вероятно е да се появят устройства и кабели за USB4, преди 2020 година.
USB4 ще бъде съвместим с USB 2, USB 3 и Thunderbolt 3 стандарти, като всички съществуващи устройства ще продължат да работят, но не при максималната скорост на USB4.

Трябва да се има предвид, че за да бъде използвана пълната функционалност на USB4, трябват както устройство, така и кабел, които поддържат стандарта. Видовете USB входове и кабели обикновено се разработват заедно с USB стандартите, но са различни технически, така че ако за USB4 е необходим USB-C, то не всички USB-C кабели ще бъдат съвместими с USB4.

Коментари