Няма научни доказателства, които да сочат, че смартфоните и цифровите технологии увреждат нашите биологични когнитивни способности – това е изводът от ново изследване на Университета в Синсинати.

Вместо това интелигентните технологии допълват мисленето, като по този начин ни помагат да ставаме по-добри, казва експертът по социално-поведенчески науки Антъни Чемеро, професор по философия и психология в Университета. Той и колегите му от Университета в Торонто са изследвали човешката еволюция в дигиталната ера.

„Това, което изглежда правят смартфоните и цифровите технологии, е да променят начините, по които ангажираме нашите биологични когнитивни способности“, казва Чемеро, цитиран от NDTV, и добавя: „тези промени всъщност са когнитивно полезни“.

Например, казва професорът, вашият смартфон знае пътя до бейзболния стадион, така че да не се налага да изкопавате карта или да питате за насоки. Това освобождава мозъчната енергия да мислите за нещо друго.

Същото важи и в професионална обстановка: „Вече не решаваме сложни математически задачи с химикал и хартия или не помним наизуст телефонни номера през 2021 г.“, подчертава Чемеро.

Компютрите, таблетите и смартфоните, казва той, функционират като спомагателни средства, служейки като инструменти, които са добри за запаметяване, изчисляване и съхраняване на информация и нейното представяне – когато има нужда от нея.

Освен това интелигентните технологии увеличават уменията ни за вземане на решения. Това е нещо, което трудно бихме могли да постигнем сами, казва главният автор на доклада за проучването Лоренцо Чекути, кандидат-докторант в Университета в Торонто.

Използването на GPS технологията на нашите телефони, по неговите думи, може не само да ни помогне да стигнем до дадено място – тя ни позволява да изберем маршрут въз основа на условията на движение. „Подобно удобство би било предизвикателна задача, когато карате в непознат град“, казва Чекути.

„Съберете цялата тази технология с голия човешки мозък и получавате нещо, което е по-умно… и резултатът е, че ние, допълнени от технологията, всъщност ставаме способни да изпълняваме много по-сложни задачи, отколкото бихме могли с нашите „голи“ допълнени биологични способности“, заключава проф. Чемеро.

Коментари