черна дупка

Днес, в резултат на огромно сътрудничество между учени бяха представени първите изображения на така наречения “хоризонта на събитията” на черна дупка, получени от данни, събрани от обсерватории по целия свят, съобщава The Verge. Комбинирани, телескопите създават виртуален телескоп, голям колкото самата Земя, който е достатъчно мощен, за да улови данни от супермасивната черна дупка в центъра на нашата галактика. Днес ще може най-накрая да видим всички тези данни събрани заедно.

Черните дупки по своята природа правят невъзможно тяхното наблюдение с невъоръжено око, тъй като те са толкова плътни, че светлината не може да избяга от тях. Вместо това, всички изображения, които ще бъдат показани, ще бъдат със силует на черната дупка, едно очертание срещу красивия супер-ярък, горещ газ, който се смята, че обгражда тези странни небесни обекти.

Снимките ще бъдат максимално близо до това, което можем да наречем картина на загадъчния  „хоризонт на събитията“, границата на черната дупка, където гравитационното привличане е толкова голямо, че няма бягство от него.

Това, което виждаме днес е резултат на съвместният проект – наречен Event Horizon Telescope, което се излъчва днес следобед. Тези снимки на черната дупка ще ни разкрият естеството на черните дупки и как те се оформят. Също така може да ни каже повече за това как някои черни дупки стават милиони до милиарди пъти по-тежки от масата на нашето Слънце.

„Въпреки че тези процеси са неща, които биха могли да се случат, ние не сме виждали нито един от тях с очите си, за да можем да ги разберем … до сега”, казва Димитриос Псалтис, учен от проекта Event Horizon Telescope в Университета на Аризона.

Телескопът Event Horizon фактически наблюдава две черни дупки в рамките на една седмица през април 2017 г .: Стрелец А*, супермасивната черна дупка в центъра на нашата галактика “Млечен път” и М87, черната дупка, за която се смята, че е в центъра на близката галактика “Дева”. Смята се, че и двата обекта са с изключително плътна маса. Стрелец A* (SgrA*), се смята, че е 4 милиона пъти по-масивен от нашето Слънце и 30 пъти по-голям от звездата. Но тъй като е толкова далече – на разстояние от около 26 000 светлинни години – черната дупка се вижда от телескопите на Земята, сякаш е колкото размера на малка топка на повърхността на Луната, според учените в проекта.

Ако искате да гледате събитието, можете да се включите от линка по-долу:

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО

Първата истинска снимка на черна дупка:

Коментари