Третата революция във войната

„Третата революция във войната“ ще бъде оръжието, което може да реши да убие самостоятелно

Ако има нещо, което научихме през последните години, то е това, че хората не са страхотни в предсказването на последиците от развитието на технологиите. В края на краищата, социалните медийни платформи, които започнаха като начин за свързване на приятели онлайн, днес се използват за радикализиране на терористи и потенциално контролиране на президентски избори, референдуми за бъдещето на държави и т.н..

Представете си, следователно, хаоса, който може да настъпи с новите технологии, които дори не се преструват, че са приятелски настроени.

Появата на смъртоносни автономни оръжия – „убийствени роботи“ на недоброжелатели – притеснява много анализатори. Оборудвани с изкуствен интелект (ИИ), някои от тези оръжия биха могли, без непосредствен човешки контрол, да избират и премахват цели със скорост и ефикасност, с които войниците да не могат да се сравняват.

Американският F-22 Raptor срещу новия Су-57 на Русия (Кой печели?)Акцентът на самолета върху скоростта му позволява да реагира бързо – или да се откаже бързо от боеве…May 8 2019bulmedia.net

Известно е, че седем държави се стремят към такива оръжия: САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция, Израел и Южна Корея. Проектите включват танкове, оборудвани с ИИ, изтребители и картечници.

Налице са самоналожени правила, но експертите твърдят, че те са недостатъчни. Военната политика на САЩ възлага „подходящи нива“ на човешката преценка при вземането на решения за стрелба, но не определя това и допуска изключения.

Как биха могли да еволюират роботите?По какъв начин програмистите, които създават изкуствен интелект биха могли да пресъздадат биoлoгичнa…Mar 30 2019bulmedia.net

Съединените щати също са сред шепата страни, които стоят на пътя на международните правила в тази област. Китай казва, че подкрепя забраната за използването, но не и разработването на такива оръжия.

И все пак нищо друго, освен пълна забрана, не е необходимо, за да се предотврати евентуална катастрофа, се казва в нов доклад на холандското антивоенно НПО „Пакс“ („Pax“), което алармира, че ще избухне надпревара във въоръжаването.

Страхът е обоснован. Експерти в областта на ИИ публикуваха анализ, според който това ще са оръжията от „Третата революция във войната“. Подобно на първите две, барута и ядрените бомби, такива системи бързо могат да докажат своята стойност, давайки на страната, която ги притежава, почти непреодолимо предимство.

Без забрана оръжията с изкуствен интелект могат да влязат на въоръжение в армиите по целия свят. И както при социалните медии, опитите за прилагане на регулациите със задна дата биха се оказали трудни, с ожесточена съпротива от страна на участващите компании – и междувременно напредващите технологии.

Както казват от „Пакс“ за оръжията от Третата революция във войната, „Би било крайно неетично да се делегира решението върху живота и смъртта на машина или алгоритъм.“ Въпросът е, ще действаме ли навреме? Скоростта, както при оръжията с изкуствен интелект, е от съществено значение.

Първият робот в света е изобретен преди повече от два векаТрудно може да си представим, но за първи път човек построява програмиран робот през 1773-та година …Mar 3 2019bulmedia.net

 

Коментари