световната мрежа
Тим Бърнърс-Лий

Изобретателят на WWW постави под въпрос какво е станало с творението му на 30-годишнината от създаването на световната мрежа, като отбелязва, че демокрацията и неприкосновеността на личния живот вече са подложени на сериозна заплаха.

Тим Бърнърс-Лий заяви в понеделник, че онлайн потребителите вече не го намират за „толкова хубаво място“. Но добави, че не е твърде късно да се коригира курса на кораба.

„Много потребители се замислиха, внезапно след избора на Тръмп и референдума за Брекзит, като осъзнават, че това нещо – “световната мрежа”, което според тях е много готино, всъщност не е винаги може да е от полза за обществото“, заяви Бернърс-Лий пред репортери в ЦЕРН. Женева, където е изобретил мрежата.

„Изглежда, че не излизаме успешно от едно бедствие, преди да ни удари следващото“, добави той, адресирайки опасенията дали социалните мрежи не подкопават демокрацията.

Хората, които са пораснали с идеята за интернет като неутрално и свободно място, сега откриха, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп „е преобърнала наопаки“.

Съществува и заплаха от фрагментация на интернет в регулаторни “блокове” – в Съединените щати, Европейския съюз, Китай и другаде – което би било „изключително вредно“, каза Бернерс-Лий.

Тим Бърнърс-Лий, създателят на световната мрежа | Снимка: ЦЕРН

„Цифрова юношество“
В отворено писмо, за да отбележи годишнината, той каза, че много хора сега се чувстват несигурни дали мрежата е за добро, но би било поразително и невъобразимо да се предположи, че не може да се промени към по-добро през следващите 30 години.

„Ако сега се откажем от изграждането на по-добра световната мрежа, тогава не тя ще ни предаде, а ние нея…“, пише той.

„Това е нашето пътуване от цифрово юношество до по-зряло, отговорно и приобщаващо бъдеще.“

Той каза, че редакционната сила на алгоритъма на Facebook е „страшна“, но компанията определено мисли за такива въпроси много, а тя и други социалните медии подкрепиха принципа да позволяват на потребителите да извличат и преместват своите данни.

В духа на времето, Facebook този понеделник премахна, а после възстанови реклами на сенатора на Елизабет Уорън, която е кандидат за президентските избори в САЩ, която призова монополите на технологичните гиганти да бъдат разбити.

„Премахнахме рекламите, защото те нарушиха нашата политика срещу използването на нашето корпоративно лого“, заяви представител на Фейсбук за “Асошиейтед прес”. „В интерес на възможността да се даде поле за дебат, ние възстановяваме рекламите.“

Уорън разкри идеята да разбие големите технологични фирми няколко дни по-рано, твърдейки, че Amazon, Google и Facebook притежават „твърде много власт“ над обществото.

“Защо мисля, че ФБ има твърде много власт?”, публикува Уорън в своя Twitter профил. “Да започнем със способността им да приключат дебата за това дали ФБ има твърде много власт още преди да е започнал”, заключи тя.

Коментари

loading...