гледано: 1601   Още видео

Рейтинг 1
Рейтинг 2
Рейтинг 3
Рейтинг 4
Рейтинг 5
0 гласа

Спътниковите технологии могат да дадат голям тласък при прогнозирането на природни бедствия. Това каза д-р Николай Нешев, бизнес консултант и хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Когато се натрупва енергия в земната кора преди мащабно земетресение, тя влияе на концентрацията на електрони в йоносферата в Земята. Благодарение на тази промяна може да се правят предварителни измервания за процесите в земната кора“, уточни експертът.

Той обясни, че специалисти в Япония са наблюдавали изменения преди възникване на цунами.
„Ефектът е доказан в научен смисъл. Трябва технологията да се развие до такава степен, за да има възможности за постоянно наблюдение“, добави гостът.

Нешев разказа и за магистърската програма „Аерокосмическо инженерство и комуникации“ в СУ. 
„Магистърската програма е интересен опит за възраждане на голямата скорост на развитие на аерокосмическото инженерство в България, натрупана до 90-те години на миналия век“, обясни той.

Гостът припомни, че България има двама космонавти и изстрелян собствен спътник.
„През последните 25 години набраната скорост на развитие намаля до много ниски нива. Трябваше по някакъв начин да се възроди интереса към тази област“, каза Нешев.

Според него за да участва успешно България в проекти на Европейската космическа агенция, те трябва да бъдат на авангардно технологично и бизнес ниво.

„Агенцията е бизнес организация, въпреки че в нея членуват държави. Не е толкова лесно след периода на затишие в българската космическа програма да се набере достатъчна скорост, за да се участва равностойно в тези проекти“, обясни той.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Източник: Investor.BG

Коментари