Изглежда че това са първите изпитания на вакуумната версия на ракетния двигател Raptor, понеже SpaceX сглоби първия модел в началото на този месец. Снимката в началото на статията показва атмосферната и вакуумната версия на Raptor и може да се види каква е разликата в размерите.

Финалната версия на космическия кораб Starship ще има шест кислородно-метанови ракетни двигатели Raptor, едната половина на които са оптимизирани за извършване на маневри при неголяма височина и при плътна атмосфера. Другата половина е адаптирана за работа в безвъздушното пространство.

За месец октомври тази година е обявена следващата голяма презентация на SpaceX по проекта Starship и има вероятност дотогава Илън Мъск да направи първите пълноценни полетни изпитания. Това трябва да стане с помощта на прототипа Starship SN8, който ще има обтекател и управление, и трябва да се издигне на височина 18 километра, което е половината разстояние до горната граница на атмосферата, и след това да се приземи на същото място, откъдето е излетял.

Източник: Kaldata.COM

Коментари