След като въведе голям скок на тарифите на някои внасяни от Китай стоки, администрацията на Тръмп разкри планирания си списък от допълнителни категории за второ голямо тарифно увеличение в търговската война между Вашингтон и Пекин. Както съобщава Ройтерс, новите категории, които ще бъдат засегнати от тарифи до 25 процента, включват лаптопи, мобилни телефони и таблети, заедно с други ежедневни предмети като облекло, обувки, острилки за моливи, книги, чаршафи и косачки. Пресни продукти, месо, млечни продукти и различни живи животни също ще бъдат обект на повишени тарифи.

Редките земни елементи са сред малкото големи вносни продукти, които няма да бъдат засегнати. Списъкът изключва още китайските фармацевтични продукти, суровини за фармацевтични продукти и подбрани медицински продукти и рядкоземни минерали. Някои от тях се считат за важни за производството на електрически превозни средства, отбраната и лекарствата.

Въпреки че американският президент твърди, че тарифите му ще бъдат заплатени от Китай, анализът на увеличението на тарифите за 2018 г. от неговата администрация показва, че тежестта е паднала най-вече върху американците. Широкият консенсус сред икономистите, както се посочва от инвестиционната банка Goldman Sachs, е, че „разходите за американски тарифи са паднали изцяло върху американските предприятия и домакинства.“

Настоящият набор от предложени повишения на тарифите би засегнал практически всяка линия от потребителски стоки, в ущърб на компании като Apple, която произвежда своите iPhone, iPad и Mac компютри в Китай. Като се има предвид тяхната тежест, този ход в търговската война би изглеждал предимно като усилие да се изплаши Китай, така че да влезе в преговорите за нова търговска сделка, която да избегне взаимно вредните последици от ограничаването на търговията между двете най-големи икономики в света.

Китай поведе световните усилия в термоядрения синтезКонцепцията за чиста безгранична енергия не е мит и Китай се опитва да го докаже. Плановете на Пеки…May 4 2019bulmedia.net

На 17 юни ще се проведе публично изслушване за обсъждане на 3 805 продуктови категории, включени в списъка. След седемдневен коментарен период новите тарифи ще бъдат готови да влязат в сила в края на юни, приблизително по същото време, когато президентът Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин ще се срещнат на срещата на върха на Г-20 в Япония. Срокът на обсъждане ще позволи на Тръмп да е в състояние да разпореди тарифите да бъдат активирани около тази дата.

Първоначалните тарифи на китайския внос на стойност 200 милиарда долара получиха 71 дни обществен контрол през лятото на 2018 г. срещу 42 дни за последните 300 милиарда долара. Този път решението ще бъде взето безпрецедентно бързо.

Уолстрийт изпадна в нов тих ужас заради търговската война на президента Тръмп. През последните няколко дни банките и техните изследователски екипи изпратиха множество анализи на търговската политика на президента. Повечето предупреждават за тежки последствия.

„Производственият сектор се забавя от пика през миналото лято. Моделът напомня за 2011 и 2015 г. Производителите изразяват загриженост относно напрежението в търговията, като близо 59 процента съобщават, че тарифите са довели до увеличение на цената на произвежданите стоки. Увеличаването на тарифите би било удар срещу даден сектор, когато той вече е на земята“, предупреждава в доклада си Bank of America Merrill Lynch.

От друга страна, бързото разрешаване на търговския спор с Китай би помогнало да се осигури стабилност в икономиката, признава банката.

Акциите на Аpple, чиито продукти успяха за избегнат от предходни кръгове на тарифите, паднаха с 5,8 процента.

„Последната ескалация на тарифите заради търговската война е твърде голям риск за американската икономика“, заяви в изявление президентът на националната търговска федерация Матю Шей. „Изплащане на тарифи за всичко, което американските компании внасят от Китай – стоки, които поддържат производството на САЩ и предоставят на потребителите продукти на достъпни цени – ще застрашат американските работни места и ще увеличат разходите за потребителите.“

От години републиканците се опитват да намалят тарифите, за да намалят разходите за потребителите и бизнеса в САЩ, а някои продължават да го предупреждават, че ходовете на Тръмп могат да дадат обратен ефект. Но Тръмп все повече отхвърля тези опасения, като твърди, че неговите поддръжници смятат, че той се бори за тях и няма да го накажат дори при трудности.

Китай заобикаля технологичните санкции с рекорден брой 5G патентиПатентите за стандартизация винаги са особено важни, когато навлизаме в ново технологично поколение,…May 8 2019bulmedia.net

Коментари