5G мрежи

Американската кампания срещу китайските производители на телекомуникационни услуги подкопава „политическата независимост на Европа“ да реши комерсиалните партньорства за себе си, предупреди Huawei. Говорител на компанията направи коментарите си, след като САЩ издадоха изявление, предупреждаващо за риска, който Huawei представлява в инфраструктурата на предстоящите 5G мрежи.

„Поставянето на Huawei или други ненадеждни търговци в която и да е част на 5G телекомуникационната мрежа е риск“, казва Робърт Страйер, служител, отговарящ за 5G сигурността в Държавния департамент на САЩ.

Но Страйер отиде по-далеч, добавяйки, че на Съединените щати може да се наложи да преосмислят своите способности за обмен на разузнавателни данни със страни, които решат да работят с „недоверени“ партньори.

„Ако други страни внедрят и позволят на ненадеждни доставчици да изградят и станат доставчици на техните 5G мрежи, ще трябва да преоценим способността за нас да споделяме информация и да бъдем свързани с тях по начините, по които го правим днес“, каза той.

Huawei ще изгражда 5G мрежите във ВеликобританияВодещата китaйcĸа фирма за телефони и мрежово оборудване Нuаwеі щe дocтaвя хардуерът, пpeднaзнaчeн з…Apr 28 2019bulmedia.net

Това не е първият случай, в който висш американски служител заплашва да намали обмена на разузнавателни данни с държавите от ЕС, ако те решат да използват оборудването на Huawei за 5G.

През март Върховният главнокомандващ на НАТО в Европа, генералът от САЩ Къртис Скапароти, заяви, че Алиансът може да намали комуникациите с германските си колеги, ако последните решат да си сътрудничат с Huawei в развитието на 5G мрежите. Неговите коментари подтикнаха германския канцлер Ангела Меркел да заяви, че „ние ще определим стандартите за себе си.“

Европа се притеснява за 5G сигурността, но не спира Huawei – засегаЕвропейската комисия препоръча във вторник държавите-членки да извършат национални оценки на риска н…Mar 30 2019bulmedia.net

След изявлението на канцлера германската федерална агенция за мрежи BNetzA установи по-строги стандарти за сигурност за оборудването за 5G мрежи, но не се ангажира да изключи конкретна компания без достатъчно доказателства. Президентът на BNetzA Йохен Хоман каза по това време, че новите изисквания за сигурност „важат еднакво за всички компании“.

В понеделник Страйер посочи, че тези нови изисквания за сигурност, ако бъдат „прилагани по строг начин“, „ще доведат до забрана на Huawei и ZTE от мрежите в Германия и по целия свят“.

Междувременно, по-рано този месец Белгийският център за киберсигурност разкри, че не е открил никакви доказателства, че телекомуникационното оборудване, доставено от Huawei, може да бъде използвано за шпионаж – твърдение, повтаряно последователно от американските власти, въз основа на разпоредбите на китайския национален закон за разузнаването, за който те казват, че принуждава всяко дружество „да действа по начин, който е в интерес на китайската комунистическа партия”.

САЩ срещу Huawei в голямата битка за 5G пазараГолямата битка за 5G пазара вече е започнала и Huawei е на фронтовата линия. Не е нужно да си експер…Feb 16 2019bulmedia.net

Сега Съединените щати се готвят да увеличат натиска върху европейските партньори по отношение на позицията им към Huawei. На международна конференция по сигурността на 5G мрежите в Прага тази седмица се очаква САЩ да окажат натиск върху съюзниците да въведат мерки, които ще попречат на способността на Huawei да се включи в развитието на 5G телекомуникационни мрежи на Стария континент.

Страйер каза в понеделник, че срещата в Прага ще предложи възможността за обсъждане на уязвимостите на Huawei, както и за обединяване на партньорите, за да се създаде набор от международни стандарти за 5G технологията.

Конференцията „ще помогне да се определят някои необвързващи принципи, които всички ние можем да приложим за подобряване на сигурността на нашите 5G мрежи, включително по отношение на веригата за доставки“, каза той.

В края на март стана ясно, че Nokia „погрешно“ е изпращала данни за клиентите си в Китай. Европейският телекомуникационен гигант призна това след обявяването на разследване от финландския регулатор за защита на данните. Компанията добави, че данните, изпратени по погрешка, „никога не са били обработвани и на базата на тези данни не можеше да бъде идентифицирано нито едно лице – но горчивият вкус в устата остава.

Така изправени пред първото голямо предизвикателство от този тип, държавите-членки на ЕС безспорно трябва да прилагат мерки за по-добро справяне с рисковете, свързани с киберсигурността. Най-добрият начин за това е като използват инструменти, предоставени като част от две от най-забележителните законодателства на ЕС относно киберсигурността: Директивата от 2016 г. относно сигурността на мрежовите и информационните системи и наскоро приетия Закон за киберсигурността.

На пук на САЩ, Германия е готова да работи с Huawei за 5GВъпреки огромния натиск от страна на САЩ в Евопа срещу Нuаwеі, Германия обяви, чe e няма нищо напрот…Feb 20 2019bulmedia.net

Коментари