Японският производител на автомобили Toyota и съвместното му предприятие с Panasonic в сферата за електрониката – Prime Planet Energy & Solutions (PPES), обявиха, че ще създадат нова линия за производство на литиево-йонни батерии в завода на Panasonic в Токушима, Япония, които ще бъдат предназначени за хибридни автомобили.

Очаква се производството на автомобилни призматични литиево-йонни батерии да започне през 2022 г., като производствените нива постепенно ще се разширяват след това, информира S&P Global Plats. 

Още по темата

Съвместното предприятие очаква производствената линия да има достатъчно голям капацитет, за да доставя батерии за около 500 000 хибридни автомобила годишно, чието търсене продължава да нараства.

PPES заяви, че разширяването на производствените възможности ще му позволи да се справи с увеличаващото се търсене на този тип батерии за хибридни превозни средства.

„Тъй като електрификацията на автомобилите е задължителна за справянето с екологични проблеми, като глобалното затопляне и замърсяването на въздуха, се очаква световният пазар на електрически превозни средства да продължи да расте бързо“, изтъкват от PPES.

Съвместното предприятие, което е 51% собственост на Toyota и 49% на Panasonic, беше създадена през февруари и започна работа през април с цел разработване, производство и доставка на батерии за електромобили, както и предоставяне на различни решения, свързани с околната среда.

През август производителят на литий Orocobre заяви, че е подписал меморандум за разбирателство с PPES за доставка на до 30 000 тона еквивалент на литиев карбонат годишно до 2025 г. от своето съоръжение в Олароз, който ще се използва във веригата за производство и доставка на батериите на PPES.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари