САЩ и 5G спектъра

Други страни, включително и Обединеното кралство, отдавна са освободили и дори са продали лицензи и временни разрешителни за експлоатация на честотите от средния диапазон, които предлагат големи възможности за мобилните оператори и развитието на мрежите. Досега обаче в САЩ това не беше така, тъй като значителна част от този спектър беше под контрола на Министерството на отбраната (DoD).

Издаването на лицензи и разрешителни за използване на честотния спектър от 3.45 – 3.55 GHz ще се случи след публичен търг, който регулаторните органи на страната ще проведат възможно най-скоро. Отделно бяха направени някои стъпки от Федералната комисия по съобщенията на САЩ за освобождаване на различни блокове от честотния ресурс, разположен в спектъра между 3.55 GHz и 3.98 GHz.

Развитието на 5G мрежите се превърна в ключова стратегическа цел за администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. По типичен патриотичен за Тръмп начин, Белият дом заяви, че ще гарантира, че САЩ ще имат „най-добрите 5G мрежи в света“, като председателя на Комисията по съобщенията на САЩ също говори с гръмки и бомбастични обещания и очаквания.

„Това е ключов момент в осигуряването на лидерството на САЩ в 5G. Заедно със спектъра, който се предлага за 5G в ниската честотна зона, сега сме на път да разполагаме с 530 MHz спектър от 3,45 до 3,98 GHz честотите за 5G. Предстои да проведем търг, за да се изведе на пазара този значителен току-що освободен честотен спектър“, се казва в официалното съобщение на американския регулаторен орган.

Източник: Kaldata.COM

Коментари