Министерството на търговията на Съединените щати обяви допълнителни рестрикции на Huawei Technologies, които имат за цел да ограничат достъпа на китайската компания до чипове. Това е поредната стъпка във все по-обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин, пише Bloomberg.

Промените, които министерството обяви в писмено изявление днес, надграждат ограниченията, които бяха наложени през май, добавяйки 38 филиала на Huawei в 21 държави към черния списък на САЩ, който цели да ограничи ползването на 5G технологията на компанията.

Още по темата

„Не искаме тяхното оборудване в САЩ, защото те ни шпионират“, заяви президентът Доналд Тръмп.

Ударът е поредният в ексалиращата битка между Вашингтон и Пекин за всичко – от зародиша на пандемията на Covid-19 до нарастващата хватка на Китай около Хонконг. Въпреки решението на САЩ, министърът на търговията Уилбър Рос заяви пред Fox Business, че преговорите с Китай продължават на различни нива.

Рос коментира, че действията имат за цел да затворят „вратичките“, които компанията е проучила след предишните мерки. Държавният секретар Майкъл Помпейо приветства решението и го определи като „директен удар“ по Китайската комунистическа партия.

От своя страна, Huawei Technologies продължава да отрича обвиненията на САЩ, че нейните технологии могат да бъдат използвани за шпионаж на други страни или на чуждестранни компании.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари