64MP ISOCELL Bright GW1

През март, мениджър от Qualcomm разкри, че камерите на смартфоните ще достигнат 100MP през 2019 г., съобщава gsmarena.com. Производителите на телефони през последните години вдигаха залога и Samsung се опитва да внесе последния пробив в мобилната фотография със своя 64MP ISOCELL Bright GW1 сензор. Наред с това, компанията обяви и обновен 48MP ISOCELL Bright GM2 сензор.

Подобно на все по-често срещаните 48MP сензори на смартфон пазара, новият 64-мегапикселов сензор на Samsung ще използва технологията за комбиниране между пикселите на Tetracell. Тя обединява четири пиксела в един, правейки 16-мегапикселови изображения с високо качество дори при ниска осветеност, а при снимане на светло алгоритъмът прави пълномащабни 64-мегапикселни снимки. Както обикновено се случва при тези сензори, най-вероятно трябва да снимаме в режим binned, т.е. в 16MP, тъй като пълните 64MP снимки не доставят толкова много допълнителни детайли.

Сензорът също така ще осигури високоефективно фазово откриване за подобрено автофокусиране и поддръжка на Full HD видеозапис при 480 кадъра в секунда. Quad-Bayer ще даде възможност за HDR запис в реално време.

Още по-вълнуващо е, че 64-мегапикселовият сензор има същия размер на пикселите от 0.8μm като при 48MP-овия, което го прави около 33% по-голям като цяло. Т.е. ще разполагаме с големина на матрицата 1/1.7, който е страхотно за смартфоните, макар, че реално сензори с подобен размер има и в миналогодишния Huawei Mate 20 Pro и последните P30 и P30 Pro.

Коментари