МТС

Затъналата в проблеми китайска технологична компания Huawei сключи договор за изграждане на първата руска безжична мрежа с 5G връзка. Споразумението с най-големия руски оператор МТС бе подписано в рамките на преговорите в Москва между китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин.

Панда дипломацията на Китай зарадва ПутинКитайският президент Си Дзинпин представи две панди в зоологическата градина на Москва на церемония …Jun 6 2019bulmedia.net
То идва в критичен момент за базираната в Шънжън компания, която сега е на първа линия в ескалиращата търговска война между Америка и Китай. Съединените щати водят кампания срещу Huawei, като я забраняват в собствените си 5G мрежи и я премахват от търговските партньори на американския софтуер и компоненти, от които Huawei се нуждае за смартфоните и бизнеса с мрежово оборудване.

Вашингтон също така призовава съюзници да ограничат или забранят използването на оборудването на Huawei в техните 5G мрежи, предупреждавайки, че Пекин може да използва инфраструктурата за чувствителни данни и шпионаж. Huawei многократно отрече, че някой от нейните продукти представлява риск за националната сигурност.

Съперниците на китайския гигант вече започват да се възползват от нелекото му положение. Финландската Nokia е подписала 12 нови 5G договора през последните два месеца, в сравнение с три за Huawei. И двете компании са спечелили повече от 40 търговски 5G договора с оператори по целия свят. Мобилните оператори в Япония и Обединеното кралство обаче отложиха пускането на нови смартфони на Huawei.

Китайският супербърз влак, движещ се с 600 км/ч, иска да върне въздушните пасажери на земятаВ Китай се оформя нова високоскоростна транспортна система, която си поставя за задача да накара раз…May 28 2019bulmedia.net

Huawei е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света и номер 2 на смартфон пазара зад Samsung. Ограниченията в САЩ обаче представляват огромна заплаха за нейния бизнес и могат да забавят глобалното внедряване на 5G. Следващото поколение ултра бързи мрежи ще захранват всичко – от шофиране на умни автомобили до мрежови роботи.

Русия обаче не споделя загрижеността на американците относно сигурността и изглежда не е притеснена от потенциалното прекъсване на веригата за доставки на Huawei.

Русия и Китай създават научноизследователски фонд за 1 млрд. долараФондът ще подкрепя проекти, насочени към развитие на нови технологии в ключови отрасли на руската и …Jun 6 2019bulmedia.net

МТС заяви, че сделката ще обхване развитието на 5G технологиите и стартирането на 5G пилотни мрежи в Русия през тази и през 2020 г. Huawei твърди, че е натрупала резервни части и диверсифицира веригата си за доставки, но анализаторите смятат, че дългосрочната забрана за износ в САЩ наистина ще навреди на компанията.

Зелената светлина идва месеци преди дългоочаквания старт за китайските 5G лицензи, за който се казва, че ще бъде края на 2019 г. Ускоряването ясно демонстрира амбицията на Пекин да се състезава в глобалната 5G индустрия, където Съединените щати и Южна Корея вече имат преднина в търговското внедряване. МТС одобри три мрежови оператора – China Telecom, China Mobile и China Unicom – и кабелнато мрежа China Broadcasting Network, за да стартират следващото поколение клетъчна свързаност.

Сделката с МТС не само ще създаде „комерсиалното използване на 5G мрежи в Русия в близко бъдеще, но и ще допринесе за по-нататъшното развитие на икономическите връзки между Русия и Китай“, заяви президентът и изпълнителният директор на МТС Алексей Корня. Фактът, че президентът на Русия и китайският президент присъстваха на церемонията, още веднъж доказва колко важни са технологичните партньорства за Русия и Китай. Китайският президент Си Дзинпин описа руския си колега Владимир Путин като негов „най-добър приятел“ по време на тридневното си посещение в Москва с акцент върху търговията и отношенията между двете страни.

40 китайски града с 5G покритие до октомври оставят всички конкуренти далеч назадПо-малко от месец след като големият китайски мобилен оператор China Unicom постави началото на пуск…Jun 8 2019bulmedia.net

Путин върна похвалата и каза, че е „доволен да каже, че руско-китайските отношения са достигнали безпрецедентно ниво. Това е глобално партньорство и стратегическо сътрудничество“.

Алиансът между двете страни се засили, след като и Москва, и Пекин се чувстват отчуждени от Европа и особено от САЩ. Отношенията на Москва със Запада се влошиха, когато Русия бе подложена на санкции за участието си в украинския конфликт преди пет години. Тя бе критикувана и за подпомагането на режима на Асад в Сирия през 2015 г. Връзките на Китай със САЩ се влошиха, тъй като администрацията на Тръмп очевидно обръща гръб на глобализацията в полза на икономическия национален протекционизъм.

Редките земни елементи са скритият коз на Китай в търговската войнаМоже би нищо не улавя нарастващите антиамерикански настроения в Китай по-добре от една любителска пе…May 28 2019bulmedia.net

Коментари