ОАЕ

Екип от бивши американски служители от разузнавателните служби на страната, работещи в ОАЕ, хакват айфони и следят действията на политически активисти, дипломати и съперници на държавните лидери с помощта на усъвършенстван шпионски инструмент, наречен Карма (Karma), в една кампания, която показва колко мощни кибер-оръжия се разпространяват отвъд контрола на световните суперсили в ръцете на по-малките нации, съобщава международната агенция Ройтерс.

Киберинструментът e позволил на малката страна от Персийския залив да наблюдава стотици набелязани цели, започвайки от 2016 г. с емира на Катар, висши турски служители и стигайки до лауреат на Нобелова награда за мир в Йемен, според петимата бивши оперативни служители и на програмните документи, прегледани от Ройтерс. Източниците, интервюирани от новинарската генция, не са били граждани на Емирствата.

Карма е била използвана от звено за кибер-операции в Абу Даби, съставено от представители на емиратските структури за сигурност и бивши американски служители от службите за сигурност на САЩ. Американците са били наети като външни контрактори за разузнавателните служби на Обединените арабски емирства. Съществуването на Карма и на хакерското звено, с кодово име „проект Гарван“ (Project Raven), не са били опоменавани никъде досега.

Експертите от бившия Raven описват кармата като т.н. „експлойт“ – инструмент, с който може да се използва дистанционно, за да предоставя достъп до айфони. Това става просто чрез качване на телефонни номера или имейл акаунти в автоматизирана система за насочване. Инструментът има ограничения – не препречва телефонни обаждания.

C пoмoщтa нa Каrmа, cпeциaлнитe cлyжби ca cлeдили лидepитe и пoлитицитe oт paзличнитe дъpжaви, ĸaтo вceĸи дeн ca изтeгляли oт тexнитe aйфoни вcичĸи cнимĸи, имeйли, cъoбщeния oт мecинджъpитe и дopи въвeдeнитe в paзличнитe caйтoвe пapoли. He ce paзĸpивa тexнoлoгиятa нa paбoтa нa Каrmа.

Правителството на ОАЕ е закупило Карма от продавач извън страната, съобщават американците. Ройтерс не могла да определи създателя на инструмента.

Само около 10 държави, като Русия, Китай Съединените щати и техните най-близки съюзници, се предполага да са способни да разработват такива оръжия, каза Майкъл Даниел, бивш шеф на киберсигурността в Белия дом при президента Обама.

 

Коментари

loading...