ракета САЩ

ЦРУ и военните от САЩ са използвали нов тип ракети по време на някои удари с дронове през последните години, според доклад в Wall Street Journal, които са модификация на ракетата Hellfire. Какво прави новата ракета носеща обозначението R9X уникална? Тя не експлодира, а вместо това изхвърля метални снаряди, подобни на остриета, миг преди да удари целта, удряйки я като „бърза наковалня“.

Така, с помощта на R9X, можете да убиете целта, без да навредите на стоящите наоколо хора и собственост, обяснява „Уолстрийт джърнъл“.

Има и друг вариант на R9X. В този модел ракетата носи пръстен от шест дълги остриета и ги застрелва секунда преди сблъсъка. Някои експерти наричат ​​R9X „бомба – нинджа“.

Според в. „Уолстрийт джърнъл“, една от причините за развитието на тази ракета е, че терористите са се адаптирали към въздушните удари на военновъздушните сили на САЩ и са започнали да се крият сред големи групи цивилни. Създаването на ракета започна през 2011 г., по време на председателството на Барак Обама, който изтъкна необходимостта да се избягват цивилни жертви в резултат на въздушни удари в Афганистан, Пакистан, Ирак, Сирия, Сомалия и други страни.

Според информирани източници секретната ракета е била една от опциите на САЩ за ликвидирането на лидера на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен.

През януари 2019 г. в Йемен е убит терорист Джамал ал-Бадауи, един от участниците в нападението срещу американския разрушител „Коул“. При атаката загиват 17 американски моряци. В допълнение, R9X е бил използван през 2017 г. в операцията за елиминиране на Ахмад Хасан Абу Хаир ал Масри, който е смятан за „номер две“ в „Ал Кайда“. В същото време един от източниците на вестника твърди, че ракетата е била използвана поне шест пъти.

Коментари