социални медии

Ако искате да влезете и останете в САЩ, най-вероятно ще трябва да споделите присъствието си в интернет. Както беше предложено през март 2018 г. (и до известна степен още през 2015 г.), сега страната изисква почти всички кандидати за виза да предоставят имената на профилите си в социалните медии през последните пет години. Мандатът обхваща само списък от избрани услуги, въпреки че потенциалните посетители и жителите могат да предоставят информация, ако принадлежат към социални сайтове, които не са споменати във формуляра.

Кандидатите също така трябва да предоставят предишни имейл адреси и телефонни номера заедно с информация, която не е свързана с онлайн комуникацията, като статуса им на пътуване и всяко възможно участие на близки и роднини в тероризъм. Някои дипломати и длъжностни лица са освободени от изискванията.

САЩ преди това изискваха тези данни само за хора, които са посещавали контролирани от екстремисти и терористи области. Целта обаче е същата. САЩ се надяват както да проверят самоличността на влизащите, така и да открият екстремисти, които са обсъждали онлайн своите идеологии, като потенциално предотвратяват инциденти като масовата стрелба в Сан Бернардино през 2015 г. Около 65 000 кандидати годишно попадат в тази категория.

Мярката ще засегне милиони лица, търсещи виза всяка година, въпреки че не е ясно дали ще бъде ефективна или не. Служител от Държавния департамент казва, че кандидатите могат да се сблъскат със „сериозни последици за имиграцията“, ако бъдат хванати да лъжат, но не е сигурно, че ще бъдат разбрани своевременно – политиката разчита на кандидатите да казват истината и да имат сравнително лесни за намиране акаунти, ако са нечестни. Това засяга неприкосновеността на личния живот на потребителите на социални медии, които може да не искат да разкриват своите онлайн самоличности (особено частни профили) на държавните служители.

„Националната сигурност е наш основен приоритет при вземането на решения за кандидатстване за визи. Непрекъснато работим за намирането на механизми за подобряване на нашите процеси на наблюдение, за да защитим гражданите на САЩ, като същевременно подкрепяме законното пътуване до Съединените щати“, съобщават от Вашингтон.

Промяната се очаква да засегне около 15 милиона чужденци, които кандидатстват за визи за влизане в САЩ всяка година. Гражданите на около 40 държави, на които Съединените щати обикновено предоставят безвизови пътувания, няма да бъдат засегнати от изискването. Тези държави включват големи съюзници като Австралия, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и Южна Корея.

Кандидатите трябва да изберат платформи за социални медии, които са използвали от падащ списък от 20 глобални платформи (повечето от тях са базирани в САЩ: Facebook, Flickr, Google+, Instagram, LinkedIn, Myspace, Pinterest, Reddit, Tumblr, Twitter, Vine и YouTube, но няколко са базирани в чужбина: китайските сайтове Douban, QQ, Sina Weibo, Tencent Weibo и Youku; руската социална мрежа VK; Twoo, създаден в Белгия; и Ask.fm, платформа за въпроси и отговори, базирана в Латвия)и след това да предоставят потребителското име, екранното име, прякор или други идентификатори, използвани за всяка платформа. Кандидатите, които не са използвали нито една от изброените социални медийни платформи, трябва да изберат „Няма” от падащото меню.

Макар че използването на конкретна платформа за социални медии едва ли ще доведе до отказ за издаване на виза или спиране на границата, онлайн профилите на кандидатите и всяка публично достъпна информация за техните акаунти, включително данните за заетостта, биха могли да дадат основание за по-нататъшни разпити. Кандидатите за виза трябва да са сигурни, че настройките и профилите на социалните медии са актуални и са готови да отговорят на всички въпроси, свързани с публичната информация, достъпна в техните сметки за социалните медии при интервюто за виза. Пътниците, които влизат в САЩ с валидна виза за работа или бизнес, трябва да са сигурни, че техните онлайн профили са актуални и съответстват на предназначението им за пътуване и условията на тяхната виза.

Администрацията на Тръмп първо предложи правилата през март 2018 г.

По онова време Американският съюз за граждански свободи – група за граждански права – каза, че няма „никакви доказателства, че подобен мониторинг на социалните медии е ефективен или честен“, и заяви, че това ще накара хората да се самоцензурират онлайн.

Американският президент Доналд Тръмп направи премахването на имиграцията като ключов елемент от предизборната си кампания през 2016 г. Той призова за „екстремна проверка“ на имигрантите преди и по време на неговото управление.

В петък Тръмп обеща да наложи постепенно повишаване на тарифите за Мексико, освен ако страната не ограничи незаконната имиграция по южната граница на САЩ.

Пентагонът даде $1 млрд. за стената с МексикоАмериканското министерство на отбраната отпуска 1 млрд. долара за планиране и изграждане на спорната…Mar 26 2019bulmedia.net

Алтернатива: Жители на ЕС бягат в САЩ през МексикоГенералният план на американския президент Доналд Тръмп за изграждане на стена по границата с Мексик…Mar 20 2019bulmedia.net

Коментари