Huawei Technologies ще спре да произвежда флагманските си процесори Kirin идния месец на фона на растящия американски натиск върху китайския технологичен гигант, съобщава финансовото списание Caixin, цитирано от Ройтерс.

Американският натиск върху доставчиците на Huawei прави невъзможно за подразделението за чипове HiSilicon на компанията да продължи да произвежда процесорите, които са ключови компоненти за мобилните телефони, е заявил Ричард Ю, главен изпълнителен директор на подразделението за потребителски бизнес на Huawei при представянето на новия телефон Mate 40 на компанията.

Още по темата

Отношенията между САЩ и Китай са най-обтегнати от десетилетия, а Вашингтон подлага на натиск правителства от цял свят да изключат Huawei, твърдейки, че тя ще предоставя данни на китайското правителство за шпионаж. Huawei отрича да шпионира в полза на Китай.

САЩ искат също така екстрадицията от Канада на главния финансов директор на компанията Мън Уанджоу, която е обвинена в банкова измама. През май американското министерство на търговията издаде заповеди, изискващи доставчици на софтуер и производители на оборудване да се въздържат да правят бизнес с Huawei без преди това да се получили лиценз.

„Считано от 15 септември нашите флагмански процесори Kirin няма да могат да бъдат произвеждани. Няма да можем да произвеждаме и нашите чипове на основата на изкуствен интелект. Това е огромна загуба за нас“, е заявил Ю, цитиран от Caixin.

Подразделението HiSilicon на Huawei разчита на софтуер от американски компании като Cadence Design Systems или Synopsys за проектирането на процесорите си и е поверила производството им на Taiwan Semiconductor Manufacturing, която използва оборудване от американски компании.

HiSilicon произвежда широка гама от чипове, включително линията си процесори Kirin, които задвижват само смартфони на Huawei и са единствените китайски процесори, които могат да конкурират по качество тези на Qualcomm.

“Huawei започна да проучва сектора на чиповете преди десет години, като първоначално имаше огромно изоставане, след това леко изоставане, после навакса, а впоследствие се превърна в лидер. Инвестирахме огромни ресурси в научно-развойна дейност и преминахме през труден процес“, е казал Ю, цитиран от китайското списание.

Източник: Investor.BG

Коментари