За първи път пазарната капитализация на Tesla надмина комбинираната стойност на General Motors и Ford Motor, предава Ройтерс.

Цената на акциите на производителя на електромобили от Силициевата долина се повиши с близо 5% в сряда, приключвайки борсовата сесия на ниво от 492,14 долара за акция. Това повиши пазарната капитализация на компанията до близо 89 млрд. долара, или с 2 млрд. долара повече от сбора от капитализациите на General Motors и Ford, които са съответно 50 млрд. долара и 37 млрд. долара.

Подкрепена от изненадващата печалба за третото тримесечие, напредъка на новия завод в Китай и по-добрите от очакваното доставки на коли за четвъртото тримесечие, стойността на книжата е скочила над два пъти през последните три месеца.

Още по темата

“Има проблемни въпроси, а главният сред тях е как ще изглежда устойчивата рентабилност и кога компанията ще започне да бъде оценявана като автомобилна, а не като технологична“, коментира главният инвестиционен стратег в MainStay Capital Management Дейвид Кудла.

Напредъкът, постигнат от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, опроверга продаващите на късо и други трейдъри, които очакваха автомобилният производител да бъде изпреварен от отдавна утвърдени автомобилни компании, включително GM и Ford.

Това, което подчертава увереността на инвеститорите в Мъск и бъдещия растеж на компанията му, е, че пазарната капитализация надмина тази на американските конкуренти, въпреки че техният бизнес е много по-голям от този на Tesla. GM и Ford са доставили по над 2 млн. превозни средства в Съединените щати през последната година,в с равнение с 367 500 доставки на Tesla по света.

Въпреки че последните добри новини за Tesla зарадваха феновете ѝ, много анализатори и инвеститори остават песимисти за способността на компанията да генерира печалба дългосрочно.

Tesla многократно не е изпълнявала целите си през последните години, а поведението на Мъск често е обект на критики от страна на регулаторите и акционерите.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари