Израелски изследователи твърдят, че са постигнали „голям медицински пробив“, като успешно са произвели първото в света 3D принтирано сърце, направено от собствени клетки на пациента.

Досега 3D принтерите са били използвани само за производство на прости тъкани без кръвоносни съдове, включително правене на структурата на сърцето, но без необходимите съдови елементи, за да се направи изпомпващата функция на органа.

Тъй като 3D принтираното сърце на екипа на Тел Авивския университет (TAU) всъщност все още не работи, това е най-близкото постижение до истинското, създадено от природата, възпроизвеждащо всъщност един от най-сложните и жизненоважни органи.

“Клетките трябва да образуват изпомпващата функция; в момента те могат да се свиват, но трябва да могат да работят заедно. Надяваме се, че ще успеем и ще докажем ефикасността и полезността на нашия метод”, каза проф. Тал Двир от Департамента по молекулярна клетъчна биология и биотехнологии на TAU, цитиран от The Jerusalem Post. Изследването е публикувано в Advanced Science в понеделник.

Процесът се състои от три етапа: нужният орган се сканира чрез ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), след това се отпечатва с помощта на специфични за пациента биомастила, „вещества, изработени от захари и протеини“, направени от собствените му клетки, след което принтираният орган се развива в подходяща лабораторна или донорска среда.

Персонализираното, 3D-отпечатано сърце в TAU е оразмерено за заек, но изследователите са убедени, че постигнатите положителни резултати от експеримента ще се възпроизведат и при човешки опити, използвайки същата технология и процес, след като се преодолеят някои технически предизвикателства: сегашното поколение 3D принтери са ограничени в печатането на всички по-критични, по-фини кръвоносни съдове и това предстои тепърва да бъде преодоляно.

Крайната цел обаче е да има „принтери на органи в най-добрите болници по света и тези процедури да се провеждат рутинно“и това в рамките на следващите 10 години, казва проф. Двир.

Коментари