Като цяло интерфейсът е станал по-лек, увеличило се е пространството между иконките, а някои графики и индикатори имат нов дизайн.

Dark Mode 2.0 плавно променя тапетите в зависимост от часа на денонощието и автоматично променя контраста и дебелината на шрифтовете за подобряване на четенето при слаба осветеност.

Тапетите

Функцията Super Wallpapers е развитие на добре познатите динамични или живи тапети. Така например, задният фон с Марс има три състояния – общ вид на планетата показван при заключен смартфон, плавен зум до снимка от разстояние няколко стотици метра при отключен телефон и фокусиране върху неголям обект при отваряне на папка.

В настройките за избор на тапет се виждат координатите, където е направена всяка снимка плюс кратка анотация на мястото.

Конфиденциалност и безопасност

Системата автоматично записва всички запитвания на външните приложения за достъп до личната информация и предупреждава при засичане на необичайна активност. Потребителят може да даде разрешение за достъп до тези данни само в рамките на текущата сесия на стартираното приложение.

Функцията Mask предотвратява достъпа на ненадеждни приложения до важна информация като например, контактите, календара, IMEI номера и т.н. Възможно е и създаването на измислена виртуална личност, която заблуждава приложенията, опитващи се да получат достъп без да е дадено разрешение.

Xiaomi специално подчертава, че събира минимум статистическа информация за своите потребители и гарантира информационната безопасност.

Многозадачна работа

Потребителят може да издърпа входящото съобщение към плаващия над стартираното приложение програмен прозорец. По този начин може да се види и да се отговори на съобщението, без да се стартира приложение и без да се отвлича вниманието на потребителя.

Xiaomi Health

Новото приложение Xiaomi Health автоматично записва цялата физическа активност на потребителя. Автоматично се разпознават ходенето, бягането, карането на велосипед, качването по стълби и т.н. Историята и анализите са достъпни по всяко време.

Има и функция за мониторинг за качеството на съня.

AI Calling

Тази функционалност дава възможност в смартфона да се запише автоматичен отговор на позвъняванията на всеки човек от контактите. След това разговорът може да продължи ИИ по желание със синтезиран мъжки или женски глас. Приложението създава и текста на диалога.

Източник: Kaldata.COM

Коментари