finspy

ИТ специалисти от базираната в Русия компания за киберсигурност „Лаборатория Касперски“ пуснаха информация, че са установили наличието на нова версия на вируса FinSpy, която може незабелязано да събира лични данни, при това и от месинджъри с криптирани съобщения, съобщава Факти.БГ. Зловредният софтуер не оставя никакви следи.

Версията на FinSpy за Android съдържа инструмент, който му позволява да получи администраторски права. Това дава на вируса неограничен достъп до информация и управление на смартфона без притежателят му да забележи заплахата. Модификацията за iOS също прикривала следите си.

FinSpy умее да прониква в контактите, SMS-ите, писмата, местоположението и други данни. Вирусът се е „научил“ да чете също така и съобщенията в приложения за чат, VOIP телефония и видеовръзка, които криптират обменяната информация.

Според „Лаборатория Касперски“ най-простият начин да се инсталира FinSpy на смартфона е физическият достъп до него. Риск обаче съществува и за апарати, които отдавна не са получавали обновления за сигурност. Те могат да бъдат заразени чрез SMS, електронно писмо или Push-уведомление.

Обикновено вирусите от семейството на FinSpy се използват за целево следене на конкретен човек. През 2017 г. обаче хакерската група BlackOasis е осъществила мащабни атаки срещу случайни потребители.

Да си министър, отговарящ за киберсигурността без да си ползвал компютърСигурно звучи като типично назначение за някоя балканска страна, но случаят не е такъв. Лицето, коет…Nov 15 2018bulmedia.net

САЩ са извършили хакерска атака срещу ИранВашингтон е разпоредил да се извършат атаки срещу кибер пространството на Ислямска република Иран. У…Jun 23 2019bulmedia.net

Коментари