Nokia 9 PureView
Nokia 9 PureView ще се продава за $ 699 и вече се доставя в търговската мрежа

Освен увеличаването на екрана със сгъваемите телефони, при смартфоните през 2019 ще се увеличи и броят на камерите. Класацията в тази категория води Nokia 9 PureView, която бе представена на Световния Мобилен Конгрес (Mobile World Congress) и разполага с шест камери, една отпред и пет отзад.

Първи Samsung през миналата година показа телефон с четири камери, Galaxy A7, преди да представи линията Galaxy S10 миналата седмица, като S10 Plus има пет камери, колкото и LG V40 ThinQ.

При тези телефони, три от камерите са разположени отзад, а една или две са отпред. Nokia 9 PureView има пет 12-мегапикселови камери с Zeiss Optics отзад, във формата на звезда. Две от тези лещи са RGB цветни сензори, които улавят точни и живи цветове, докато останалите три са монохромни и се фокусират върху остротата и детайлите. Оставащите две точки от звездата са за светкавицата и сензора за дълбочина.

Заснетото от петте камери на PureView, се слива в една 12-мегапикселова снимка, която според Nokia ще има много висок динамичен диапазон и дълбочина на фона. След това, потребителите могат да използват софтуера Google Photos, за да настроят фокуса, а по-опитните фотографи може да работят с некомпресирания DNG файл в Adobe Lightroom.

Nokia е помислила и за предната камера, която е с 20 мегапиксела. Екранът е 5.99-инчов OLED с разделителна способност 2K, като телефонът може да бъде отключен посредством лицево разпознаване или сензора за пръстови отпечатъци в дисплея. Nokia 9 PureView се захранва от батерия с 3.320 mAh, Snapdragon 845 процесор, 6 GB RAM и 128 GB пространство за съхранение.

Единственият порт е USB-C, за зареждане или съвместими слушалки, за потребителите, които все още не са преминали към Bluetooth, за тях Nokia предоставя адаптер. Телефонът може да се зарежда и безжично.

Освен Nokia 9 PureView, HMD Global представи още няколко други телефона с марката Nokia от среден клас клас. Nokia 4.2 има две 13-мегапикселови камери отзад и 5.7-инчов HD дисплей, докато Nokia 3.2 е с 6.26-инчов екран и една камера отзад.

Nokia 1 Plus е доста опростен, елегантен „интелигентен” телефон, докато Nokia 210 е с правоъгълен, ретро дизайн и клавиатура.

HMD Global каза, че Nokia 9 PureView ще се продава за $ 699 и вече се доставя в търговската мрежа. Цената на Nokia 4.2 ще бъде $ 199 за модела с 3 GB RAM и 32 GB пространство за съхранение или $ 169 за варианта с 2GB RAM и 16 GB за съхранение. Nokia 3.2 ще е на цена от $ 139, Nokia 1 Plus $ 99, а Nokia 210 ще струва само $ 35.

Коментари