Нидерландското правителство съобщи, че е изгубило две външни харддискови устройства, на които се е съхранявала информация за над 6.9 милиона човека, станали донори на органи, предава ZDNet.

Устройствата съхранявали електронни копия на формуляри, подписани от донори на органи пред нидерландския регистър на донорите между 1998 и 2010, признаха по-рано тази седмица от местното здравно министерство. Дисковете били използвани за последно преди четири години и били сложени за съхранение в специален защитен контейнер в подготовка за преноса им към по-нови дискове.

Властите открили липсата им по-рано тази година, когато се освободили от старите хартиени регистрационни формуляри и се готвили да премахнат електронните им копия. „Харддисковете, които също трябвало да бъдат унищожени, не били вече в контейнера и все още не могат да бъдат открити“, споделиха от нидерландския донорен регистър. Информация за над 6.9 милиона местни жители – някои, от които се смята, че са починали – в момента липсват, допълват те. Сред данните фигурират лични и фамилни имена, дати на раждане, адрес към момента на попълване на формулярите, избор на органи, които даряват, идентификационни номера и копия от подписа им.

Отговорните лица заявяват, че не разполагат с доказателство, че някой се е опитал да използва тези данни за собствена облага. Нещо повече, поради това, че във формулярите не присъстват копия от личните карти на донорите или друг вид официални документи, вероятността да бъдат използвани за извършването на измами е малка.

Източник: Kaldata.COM

Коментари