Робот, подобен на шевна машина, имплантира нишки директно в мозъка

Докато чакаме Neuralink да представи напредъка, постигнат през последните няколко години в технологията на интерфейс между мозък и компютър, New York Times и Bloomberg публикуваха информация от един ранен брифинг и това което виждаме направо прилича на научната фантастика. Подкрепената от Илън Мъск компания твърди, че нейният „подобен на шевна машина“ робот ще може да имплантира нишки дълбоко в човешкия мозък.

Досегашните резултати идват на фона на тестове върху лабораторни плъхове, имплантирани с около 1500 електроди, които може да работят и на хора, но се допуска и вариант на неуспех. Ако работи, Neuralink казва, че намерението на първо време е технологията да се ползва в подпомагане на ампутирани лица или да даде възможност за възстановяване на способността да се вижда, говори или слуша например.

Разбира се, както е казвал Мъск преди, свързването на мозъците ни с компютри в крайна сметка ще бъде единственият начин да се преодолее проблемът с изкуствения интелект, така че докато това е само началото, планът е за нещо много по-мощно.

Едно голямо разкритие е, че „компанията се надява“ да започне работа по човешки субекти веднага след второто тримесечие на следващата година. На снимката по-горе, която бе показана по време на презентацията, тази малка издатина в долния десен ъгъл със стрелката, насочена към нея, е размерът на нишката, която всъщност се надяват да имплантират.

Илън Мъск, създателят на Tesla и SpaceX пусна иновативен свръхбърз транспортСчитаният от много фенове за един от големите революционери на 21 век, предприемачът Илън Мъск – съз…Dec 19 2018bulmedia.net

Според статията, нейните снопчета гъвкави нишки са около една четвърт от диаметъра на човешката коса, имплантирани с помощта на игли, за да се избегнат кръвоносните съдове на повърхността на мозъка. След това вградените сензори улавят информация и я изпращат до приемник (чипът по-горе) на повърхността на черепа. Оттам той предава безжично – Елон Муск казва, че може да свърже информацията с черепа ви. В момента имплантацията изисква пробиване на дупки, но изследователите се надяват в бъдеще да използват лазери, за да избегнат „неприятната“ вибрация.
Защо не кацнa Falcon Heavy – споделя Илън МъскКомпанията SpaceX стартира своята ракета Falcon Heavy в ранните часове на вторник сутрин. В часовете…Jun 27 2019bulmedia.net

Коментари