Netlix трябва да купи TikTok, пише Алекс Шърман за CNBC.

Да започнем с предупрежденията. Netflix няма никакъв опит в извършването на големи придобивания. Стрийминг компанията се фокусира върху създаването на съдържание, за да изгради глобалния си бизнес. TikTok е повече за сурови, генерирани от потребителите видеа. TikTok е напълно различен бизнес от Netflix, който разчита на рекламата, а стрийминг гигантът няма никакъв опит в продажбата на реклама. Реално няма истинска синергия.

Netflix не разполага със звено за облачни услуги, което може сигурно да опазва данните на TikTok. Последната почти сигурно ще донесе главоболия, свързани с решения за съдържанието, като се имат предвид дезинформацията и цензурата, които Netflix до голяма степен избягва. Microsoft вече преговаря за сложната сделка за придобиването на американските операции на TikTok и има благословията на правителството. Netflix вече заема милиарди долари за съдържание. Придобиването на TikTok би означавало още милиарди дълг.

Това са негативите. Нека поговорим защо една подобна сделка би имала смисъл.

TikTok трябва да се продаде, а Netflix може да си го позволи

Някой трябва да купи американските операции на TikTok от китайската компания майка ByteDance. Тази седмица администрацията на президента Доналд Тръмп подписа заповед, посочваща, че ще блокира услугата след 45 дни. Възможно е ByteDance да приеме забраната и да опита късмета си с администрацията на Байдън, но това е голям риск, като се има предвид, че Байдън също каза на служителите на кампанията си да премахнат TikTok от телефоните си. Междувременно създателите на TikTok и звездите може да си намерят алтернативи – вероятно в копието на услугата – Reels, собственост Facebook, което дебютира тази седмица.

Още по темата

Преговорите по сделката с Microsoft включват бизнеса в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

ByteDance не иска да продава. Потенциалът за растеж на рекламните приходи на TikTok е огромен. Wall Street Journal писа за вътрешни прогнози, които подсказват, че ByteDance очаква да генерира сумата от 1 млрд. долара за тази година и 6 млрд. за следващата.

Да обобщим: ByteDance е принудена да продаде актив с огромен потенциал за растеж, най-близко сравним с YouTube и Instagram, струващ над 100 млрд. долара. А TikTok може би има по-добър рекламен модел за младите хора от двете компании, след като накара брандовете да разработят собствени творчески реклами за TikTok. Рекламите са по-модерни и не толкова натрапчиви, така че хората може да не ги прескачат толкова често.

С други думи TikTok е особено ценен актив, за който купувачът може да получи изгодна цена. Да, има някои големи рискове, които могат да унищожат стойността на компанията. Основният е да се реши въпросът с връзките с ByteDance, ако се продаде само бизнесът в четири страни, а не цялата компания. Но по-голямата част от стойността на TikTok е концентрирана в САЩ. Почти всички от най-следваните създатели на съдържание в TikTok са американци. CNBC писа, че Microsoft може да плати до 30 млрд. долара за бизнеса в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Както заяви заместник-председателя на Morgan Stanley Робърт Киндлър, ако купите един актив евтино, няма значение дали има синергия. Който купи TikTok, може да купува печеливш билет от лотарията. Ако е така, покупката на TikTok е въпрос на толеранс към риска. Microsoft, с нейната пазарна капитализация от 1,6 трлн. долара, има буфер. 

Източник: Investor.BG

Коментари