„Списъкът и описанията на ескалираните случаи, открит от NBC News, показва, че служителите на Facebook в екипа за проверка на информация, с пряк надзор от ръководството на компанията, са заличили маркиранията за фалшиви новини и дезинформация по време на процеса на преглед на съдържанието, като практиката е извършвана в продължение на последните шест месеца.“, пише NBC. „Коментарите към прегледите показват, че служителите на Facebook се притесняват, че оплакванията относно проверката на фактите могат да станат публични и да подклаждат твърдения, че социалната мрежа е действала предубедено спрямо консерваторите.

В официалното изявление на представител на Facebook, изпратено до медиите, се казва следното:

„Прехвърляме дейностите по проверка на фактите на трети страни по отношение на оценката, която получава част от съдържанието. Когато проверката на фактите покаже, че е споделена дезинформация, това води до поставяне на етикет на страницата и понижаване на рейтинга. Но ние сме отговорни за това как управляваме действията си при наличие на системни нарушители. Прилагаме допълнителни санкции за цялата страница при множество нарушения, включително демонетизиране на страницата, ограничаване на възможностите за рекламиране и други, в случай, че дори при обжалване потвърдим, че е имало разпространение на дезинформационно съдържание. И до днес ние сме единствената компания, която си партнира с над 70 организации за проверка на фактите, които прилагат проверка на фактите за милиони публикации.“

Докладът на NBC идва ден, след като BuzzFeed News също установи, че служители на Facebook са се намесвали, за да помогнат на изтъкнати консерватори да не бъдат санкционирани в социалната мрежа или по друг начин да избегнат последиците от споделянето на дезинформация. По-късно социалната мрежа уволни свой служител, който е поставил под въпрос тези решения във вътрешни срещи и дискусии, според информация от BuzzFeed.

Източник: Kaldata.COM

Коментари