Анализаторите акцентират върху нарастващото разпространение на смартфоните с множество камери. През първото тримесечие на 2020 г. моделите с четири камери представляват почти 20% от глобалните доставки на смартфони. Средно във всяко устройство, което се е появило на пазара през януари-март, е имало повече от 3,5 фото-сензора.

Четирикамерните смартфони активно се рекламират от водещите китайски производители, като Oppo, Xiaomi, Huawei, както и лидера на пазара Samsung. През първото тримесечие на 2020 г. тези брандове са представлявали повече от 80% от всички устройства с четири и пет камери.

След разглеждането на асортимента на отделните компании, анализаторите установиха, че най-много четирикамерни модели са в активите на Realme: две трети от устройствата, произведени от компанията, имат такъв дизайн. На второ място е Oppo, който окомплектова с четири камери малко повече от половината от своя асортимент. При Xiaomi, степента на проникване на такива модели е 45,8%, което е по-високо от средното ниво на пазара. Huawei и Samsung, в продуктовите портфолиа на които все още има много по-малко скъпи устройства, четирикамерните смартфони заемат по-малко от една трета от общия обем на доставките (28% и 20.4%).

„Като се има предвид, че функциите за снимки се считат за ключов диференциращ елемент на смартфоните, в бъдеще очакваме наличието на четири камери да се превърне в стандарт. Използвайки различни обективи и сензори и допълвайки техните възможности с изчислителната мощ на изкуствения интелект, водещите смартфон брандове ще продължат да обогатяват и подобряват потребителското изживяване, свързано с правенето на снимки и видеоклипове, както и с AR-приложенията“ – заяви директорът на Counterpoint Research Том Канг.

Източник: Kaldata.COM

Коментари