И ето че и тазгодишният CES приключи, като ни остави развълнувани, озадачени, предизвикани и събуди любопитството ни за това на къде ще върви света на технологиите, и ние заедно с него. На събитието бяха представени много иновативни продукти от индустрията, които със сигурност имат потенциала да променят живота ни към по-добро. Бяха повдигнати и много обществени въпроси – Toyota представи своята концепция за умен град, в която напълно отсъстват автомобили, управлявани от човешки шофьори, компаниите са готови да заменят напълно естественото месо с изкуствено или растително произведено в рамките на няколко години, а хардуерните продукти, с които сме свикнали, е въпрос на време да мигрират към облака. На конференцията бяха представени и много интересни джаджи, на които като чели не се обърна кой знае какво внимание, а те определено заслужават да им хвърлим един поглед. Става въпрос за устройства като умни часовници, които следят нивата на глюкозата в тялото ви, шлем за медитация пред компютъра и VR очила на Panasonic.

И така, без да губим излишно време, вижте нашият списък с най-интересните, удивителни и същевременно странни потребителски устройства, които бяха представени:

Umay Rest

Eureka, малък парк сгушен в Sands Expo в Лас Вегас се превърна в златна мина за иновативни проекти и разработки в сферата на здравеопазването. Там тази година бе позиционирана базираната в Едмънт компания Umay Care, която демонстрира доста необичайно устройство за медитация.

Приспособлението прилича на бумеранг на поне 3000 години, като въображаемо прибавим необходимата ерозия и състаряване и всъщност представлява „уред за термична медитация“, който може да ви помогне да намалите негативните ефекти и стреса от времето прекарано пред компютърния екран. Устройството се намества над очите ви и е проектирано да ви помогне да ги предпазите и успокоите от натоварването на компютърните монитори, използвайки термични ефекти – по същество това е високотехнологична маска за лице, която предпазва очите ви от изсушаване. Umay Rest дори разполага с режим на охлаждане, който помага за намаляване на на подпухналостта и торбичките под очите при недостиг на сън.

Освен всичко, джаджата може да произвежда и слаби вибрации, които могат да бъдат синхронизирани с ритъма на дишането Ви. Всяка медитационна сесия трае само между три и шест минути в зависимост от това дали искате пълна или частична релаксация. Създателите на устройството казват, че предвиждат то да се използва за кратки почивки от хора, които работят на компютъра по цял ден, както и да заспиват по-лесно вечер с устройството – всички знаем за феномена на „компютърното зрение“ или тежкото безсъние, причинено от синия спектър на LED светлината на компютърните екрани.

Очаква се първите доставки на Umay Rest да започнат още това лято, а компанията има планове да си партнира директно с оптометристи, които да продават устройството.

H2-BP лента

Разбира се наред с медитацията и контрола на нивата на стреса, идва и измерването на кръвното налягане. Когато чуем последното, всички си представяме традиционната процедура, за която ни е необходим помощник, който омотава маншет и стетоскоп около лявата ни ръка, надува го с въздух под налягане и внимателно отброява ударите на сърцето с механичен барометър. Естествено, на пазара съществуват всевъзможни оптични сензори, много от които са вградени в медицинска апаратура, а някои дори в най-обикновените смарт гривни, но според здравните експерти по света те нямат същата точност, с която могат да се похвалят добрите стари апарати за кръвно.

Тук идва мястото на новата H2-BP – гривна наподобяваща умните часовници и обикновените фитнес тракер гривни, която ни носи най-прецизното ниво на точност на измерване на кръвното налягане, с което някога хората са разполагали, според претенциите на производителя.

Малко по-голяма от Fitbit, тази гривна може да отчита показанията на кръвното ви налягане през цялото денонощие само посредством един – единствен сигнал от лъчевата артерия, като същевременно гарантира, че лакътната артерия остава непокътната, за да не се наруши кръвообращението на потребителя.

След отчитането, данните се поемат от придружаващото приложение, където ще можете да видите незабавно вашите показания, както и статистика и разбивка за промените на кръвното налягане по часове, дни, седмици и дори месеци.

H2CARE, компанията, която стои зад H2-BP каза пред технологичния портал TechRadar, че е уверена, че ще получи одобрението на FDA (Американската агенция по лекарствата) през месец март. Ако изобретението наистина е толкова прецизно, за колкото производителят му претендира, това би било велико. Най-близката към момента джаджа е Heart Guide на производителя на медицинска апаратура Omron, но тя далеч не е толкова удобна, компактна и дискретна и е предназначена повече за лечебни наблюдения, отколкото за стандартна употреба от всеки.

IEVA Time-C

Компанията IEVA смело заяви, че техният умен часовник ще „забави признаците на стареене и белезите на времето върху хората“. За съжаление, уви този френски стартъп не може да обърне законите на физиката специално за нас, но ще може да следи куп фактори от околната среда, в която живеем, включително CO2, замърсявания с фини прахови частици, нива на околен шум, температура, влажност, нивото на светлина и излагането на слънце – всичко, което може да има негативен или положителен ефект върху здравето ви и да ви даде препоръки как да удължите живота си и кои са отровните фактори от ежедневието ви, които могат да го съкратят.

Часовник за съжаление е доста тромав, изработен от сплав от месинг и неръждаема стомана и е оборудван с всевъзможни сензори, които събират цялата изброена по-горе информация. На екранът му се визуализират само основни детайли за тези показатели, а в съпътстващото приложение ще имате подробен преглед на всички подробности и информация, която е била събрана.

Основателят на компанията IEVA не е случаен – Жан-Майкъл Карам, който притежава и френската марка предлагаща серия продукти за грижа за кожата IOMA, като се надява поне едно от предприятията му да направи глобална експанзия и да избута останалите. Според информацията, първите продажби на умният часовник ще започнат именно от Франция, като за момента няма данни дали устройството ще се предлага на глобалния пазар.

Care Glutrac

Care Glutrac е приспособление за непрекъснат неинвазивен мониторинг на нивата на глюкозата в кръвта. Това е нещо, което повечето производители на носима потребителска техника мечтаят един ден да предложат в своите продукти, особено предвид факта, че повече от 29 милиона души в САЩ имат диабет, и определено не е трудно да се досетите колко търсен и полезен би бил един такъв реално работещ продукт. Тук следва да отбележим, че макар идеята да звучи страхотно, Glutrac все още не е доказал своето обещание и няма информация за точността, нито технологията, която това приспособление използва.

Да можете да измерите нивата на глюкозата в кръвта си и да следите здравословното си състояние без непрекъснати убождания и вземане на кръв е повече от прекрасно. Най-близкият продукт, който съм момента съществува на пазара са сензорите, които влизат в интерстициалната течност, но те все пак са инвазивни и проникват в тялото.

Компанията зад часовника Glutrac твърди, че може да постигне невероятно прибор за измерване на глюкозата в кръвта само с помощта на сензори. Въпреки това, хонконгската компания трябва да докаже, че може да постигне максимална точност, за да получи одобрение от FDA и това е едно огромно „ако“. Но все пак е окуражаващо да видим какво правят световните компании за хората с диабет.

VR очила на Panasonic

Очилата за добавена реалност на Panasonic изглеждат доста симпатични и създават ултра-остри изображения, като те са първите VR очила, които поддържат HDR. Компанията е решила да направи нещо повече от просто VR очила – Panasonic казва, че възнамерява да добави вътрешно хранилище и камера, които ще ви позволят да записвате видеа навън или да гледате Netflix докато сте в движение.

 

Източник: Kaldata.COM

Коментари