Oracle представи своите доводи, които ще използва в предстоящата битка за авторски права във Върховния съд на САЩ. Компанията обвинява Google в кражбата на 11 500 реда Java сорс код и твърди, че интернет гигантът е „извършил въпиещо плагиатстване“, като е вградил поддръжката на Java в Android, без да има лиценз за това. И двете страни трябва да представят своите доводи на 24 март, когато делото ще бъде разгледано от Върховния съд.

Това съдебно дело се протака вече цяло десетилетие, като основната теза е следната: може ли да се притежават авторски права на отделни блокове сорс код за програмен език като Java, и ако да, дали този код е взет за добросъвестно използване. Oracle твърди, че Java е сложен и креативен продукт, а Google е копирал кода след неудачен опит да разработи собствена екосистема от приложения. В резултат от това операционната система Android е способствала езикът Java да изгуби своята ценност.

Oracle заявява, че ако Върховният съд застане на страната на Google, то това ще означава, че всеки може да копира чуждия труд, стига този софтуерен продукт да му харесва. Ако се вземе подобно решение нито една компания повече няма да направи сериозни инвестиции в тази област. Oracle дори счита, че победата на Google в съда ще подкопае вярата в способността на Америка да осигурява защитата на авторските права в целия свят.

Но Google се поддържа от голям брой технологични компании и организации. Те твърдят, че ако Oracle спечели делото, то неимоверно ще се усложни създаването на съвместим софтуер.

Източник: Kaldata.COM

Коментари